2022. sze 08.

Tudj meg mindent az élőzésről!

írta: Sáringer Viktória
Tudj meg mindent az élőzésről!

pexels-luis-quintero-1659740.jpgA járvány alatt az élő videó és az online kereskedelem fellendült. Az emberek szívesen építenek kapcsolatokat, szívesen lépnek kapcsolatba akár márkákkal is - de mit jelent ez a marketingesek számára?

Az emberek kedvelik az élő közvetítéseket

Napjainkban az élő közvetítés óriási trend, derül ki egy közösségi média jelentésből.

Az adatok szerint az élő közvetítések nézése a legjobb módja annak, hogy a fogyasztók eltöltsék idejüket a közösségi platformokon. A jelentés előrejelzése szerint a fogyasztók 2021-ben összesen 548 milliárd órát fognak élő közvetítéseket fogyasztani. Ez lényegesen több, mint a chat-, fénykép- vagy videó alapú tartalomfogyasztás.

Az élő közvetítés fogyasztása (órában számolva) évente 25%-kal nőtt az elmúlt 3 évben!

A Twitch egy élő közvetítésekre specializálódott platform. Itt is jól láthatjuk az élőzés sikerét: a Twitch robbanásszerűen növekedett a járvány kezdete óta, több mint megkétszerezve globális havi felhasználói bázisát.

Ezekből az információkból egyértelmű, hogy az emberek bizony vevők az élő tartalmakra.

Kína példája jelenti a jövőt?

Kína vezeti az innovációt az élő kereskedelemnek nevezett új kategóriában. A McKinsey jelentése szerint az Alibaba 2016-ban bemutatta a Taobao Live-t, egy online élő közvetítési megoldást, amely megkönnyíti a felhasználók számára a tartalomfogyasztást és a vásárlást egy integrált e-kereskedelmi megoldáson keresztül.

Mindössze 4 év leforgása alatt az innováció révén generált bevétel 280%-kal nőtt. Ez 2020-ban 171 milliárd dolláros árueladást jelentett Kínában.

2020-ban az Alibaba Taobao Live 7,5 milliárd dollárt termelt egy 30 perces leárazással.

Az élő kereskedelem hatalmas növekedése várható Kínában, ami a már elért eredmények fényében nem is csoda. Az eMarketer szerint 2023-ra az ország összes online értékesítésének közel 20%-át fogja képviselni ez az újítás.

Miért foglalkozzunk Kínával?

A Kínában zajló innovációk előbb-utóbb megérkeznek a világ többi részére is – ha tetszik, ha nem. De ez jót jelenthet neked és ügyfeleidnek, ha jól használod ki a lehetőségeket.

Az élő közvetítések szép lassan minden felületen meg fognak jelenni és lehetőség lesz vásárolni is az élőzések folyamán. Az emberek ma már kedvelik az interaktív, azonnali megoldásokat, és ez ehhez remekül passzol.

Hol található még ilyen lehetőség?

Például ha van Facebook boltod, akár élő közvetítésben is értékesíthetsz termékeket. Vagy az Amazon Live kínál élő vásárlási streameket. De az Instagramon is létezik már a Live Shopping: az élő adásban megjelölhetők a termékek, amiket a nézőid egyből meg is vehetnek.

Mit gondolnak a marketingesek az élő videóról?

A marketingesek az élő videót helyezik el a listáik elejére a tervezett marketingtevékenységekhez. A Salesforce tanulmánya szerint a marketingesek 92%-a jelenleg élő videót használ vagy tervez használni marketingje során. Ez azért elég magas szám, tehát rengeteg cég és márka alkalmazza ezt a módszert a kapcsolattartásra az emberekkel vagy az eladások felpörgetésére.

Forrás: https://www.socialmediaexaminer.com/live-video-and-live-commerce-growth-what-marketers-need-to-know/

https://later.com/blog/instagram-shopping/

Szólj hozzá

kereskedelem élő élő adás online vásárlás online értékesítés e-kereskedelem élőzés live video közösségi média vásárlás live shopping