2022. okt 21.

Tökéletesítsd Instagram stratégiád!

írta: Sáringer Viktória
Tökéletesítsd Instagram stratégiád!

annie-spratt-hcb3lib8l8e-unsplash.jpgSzeretnél többet elérni az Instagramon a következő évben? Nem vagy egyedül. Egy kutatás szerint csaknem minden harmadik marketinges tervezi Instagram-stratégiájának felpörgetését.

Az Instagram növekedése várhatóan lelassul a következő néhány évben. Amióta 2010-ben megalapították, majd 2012-ben a Facebook felvásárolta, a platform jelentős növekedésen ment keresztül. 2021-től az Instagram számára kevésbé a növekedésről, hanem inkább a megtartásról lesz szó. Vagyis nem arra törekszik majd az oldal, hogy még több új felhasználót szerezzen, hanem a már regisztrált felhasználókat az oldalon tartsa.

Az Y generáció a legnagyobb felhasználói réteg az Instagramon az Egyesült Államokban 49,4 millió felhasználóval. Azonban az eMarketer szerint a Z generáció közönsége várhatóan a legnagyobb mértékben növekedni fog a következő 5 évben, elérve a 44,3 millió főt.

Az Instagram-felhasználók 26,6%-a vásárolt már valamit az Instagramon keresztül. Az elkövetkező években várhatóan a felhasználók legfeljebb körülbelül 30%-a vesz részt a platform közösségi kereskedelemében. Tehát az Instagram Shopping lehetőségei egyre nagyobb sikereket érnek majd el.

A Mention 100 millió Instagram-bejegyzést elemzett, amelyet 1 millió felhasználó között osztottak meg. Feltárta, mit kell tudni a követőkről, milyen az ideális szöveghosszúság, mely bejegyzéstípusok vezetnek a legnagyobb elköteleződéshez, mi a helyzet a hashtag-használattal és mégis melyik a nap legjobb időszaka, amikor érdemes közzétennünk bejegyzéseinket.

Mutatjuk is az eredményeket:

Milyen bejegyzéstípust használjunk?

Nagyon fontos, hogy mekkora aktivitást tudnak kiváltani bejegyzéseink, hiszen ez egy visszajelzés közönségünk részéről és bizony az algoritmusok is előnyben részesítik azokat a posztokat, amelyek megmozgatják az embereket.

A kutatásban átlagokat számoltak, hogy az egyes bejegyzéstípusok milyen eredményeket tudtak elérni.

Erre jutottak:

  • Képgaléria típusú bejegyzések: 5 komment és 62 kedvelés
  • Videóbejegyzések: 4 hozzászólás és 56 kedvelés
  • Képbejegyzések: 3 komment és 38 like

erik-lucatero-urhmj6kfklo-unsplash_2.jpgHa nem is tűnik nagynak a különbség, ez mégis számít. Ha úgy érzed, nem tudod elérni azt a kedvelés és kommentszámot, amit szeretnél, érdemes az egyetlen képből álló posztok helyett megpróbálnod egyre több videót és/vagy képgalériát. Ez utóbbi az egyik legjobb lehetőség az eredmények felhúzására, ugyanis itt a képek és videók lapozgatása is aktivitásnak számít, vagyis minél többen végignézik a képeket, annál jobb az esély, hogy az algoritmus többeknek mutatja meg a bejegyzést. Illetve ezt a poszttípust az algoritmus akár kétszer is megmutathatja ugyanannak a felhasználónak, csak más kezdőképet használva.

Várható, hogy az Instagram egyre jobban elmozdul majd a videós tartalmak felé, így ezekkel is készülnünk kell.

Milyen hosszú szöveget írjunk?

A legtöbben a hosszabb szövegeket (101 és 1000 karakter között) részesítik előnyben. A tanulmány azonban azt találta, hogy a 21-100 karakteres bejegyzések összességében lényegesen nagyobb érdeklődést tudtak kiváltani.

Hashtag vagy ne?

A tanulmány szerint az Instagram egy átlagos bejegyzése hét hashtaget tartalmaz, de a medián csak egy hashtag volt. Úgy tűnik, hogy egyetlen hashtag jobb elköteleződéshez vezethet, mint több hashtag, amíg el nem éri a körülbelül 14 vagy több keresőcímkét. Tehát ha használsz címkéket, érdemes lehet az egyik végletet választani: egyetlen egy vagy minél több.

Mikor posztoljunk?

Már számtalanszor írtuk, hogy nem igazán van olyan univerzális, percre pontosan meghatározott időpont, ami mindenhol beválik. Szektortól, célközönségtől, régiótól és még számtalan egyéb faktortól függhet, mikor érünk el sikereket posztjainkkal. Ám ez a tanulmány abban is segít nekünk, hogy nagyjából mikorra lőjjük be a posztolási időpontot. Kiderült, hogy a legtöbb elköteleződést akkor érhetjük el, ha kora este posztolunk, függetlenül attól, hogy hol tartózkodunk a világon.

A legfontosabb tudnivalók:

  • Az Y- és Z-generáció jelenti az Instagram jövőjét.
  • Körülbelül minden harmadik Instagram-felhasználó vásárol e-kereskedelmi szolgáltatásokat.
  • A videós tartalmak központi szerephez jutnak majd.

Forrás: https://www.socialmediaexaminer.com/instagram-growth-and-organic-posting-benchmarks/

Szólj hozzá

stratégia tippek marketingstratégia online vásárlás 2022 videós tartalmak tartalommarketing vásárlás az Instagramon stratégiakészítés Instagram stratégia tartalomtípusok