2022. dec 07.

Influencer marketing – mi várható 2023-ban?

írta: Sáringer Viktória
Influencer marketing – mi várható 2023-ban?

madrona-rose-lq2rixpoy6w-unsplash.jpgJobb módot keresel termékeid hirdetésére? Egy kutatás szerint a marketingesek 65%-a szeretne influencerekkel együttműködni. Ebben az elemzésben bemutatjuk a legújabb trendeket, amiket érdemes ismerned, ha influencer marketingről van szó.

Előrejelzések

Az eMarketer szerint 2023-ra csak az Egyesült Államokban 4,62 milliárd dolláros iparág lesz az influencer marketing. Már a 2021-es évben is jelentős növekedésnek lehettünk tanúi.

A legfontosabb ok, amiért a vállalkozások egyre többet fektetnek be az influencerekkel való közös munkába, egy szóban rejlik: algoritmusok.

Az algoritmusok az összes közösségi média platformon jutalmazzák azokat, akiknek nagy a közönsége, és akik olyan tartalmat hoznak létre, amelyet az emberek szívesen fogyasztanak. Ebből a szempontból az influencerek tündökölnek. Ha a véleményvezér profilján nagy az aktivitás, akkor a posztjait előre fogja sorolni a rendszer, így többekhez jutnak el a feed-posztok és a sztorik.

Folyamatosan nő az influencer marketinget alkalmazó vállalkozások aránya és egyre többen akarnak belevágni a véleményvezérekkel való közös munkába. Vállalkozásod nagyságától teljesen függetlenül itt a lehetőség, hogy kipróbáld ezt a marketingformát is – az eredmények függvényében pedig akár rendszeres szereplője is lehet stratégiádnak az influencer marketing.

Miből élnek a véleményvezérek?

Ha influencer együttműködéseket szeretnénk létrehozni, akkor meg kell ismernünk és értenünk a véleményvezéreket. Így felkészültek lehetünk, ha megbeszélésekre és szerződéskötésre kerül a sor. Bizony, egy közös munka során tanácsos szerződést kötni, hogy mindkét fél tisztában legyen a feltételekkel és hogy mit kell tennie az egyezség során.

Az Influencer Marketing Hub Creator Earnings Benchmark 2021-es jelentése szerint a márkákkal való közös munka jelenti a fő pénzkereseti módot az influencereknek. Ezek a megállapodások a bevételük 77%-át teszik ki.

A hirdetési részesedések ennél jóval kisebb részt jelentenek. Az is elmondható, hogy a kezdő véleményvezérek kevesebbet keresnek tapasztaltabb társaiknál, hiszen ők még építik a követőbázist és annyira nem rázódtak bele az egyezkedésekbe. A tapasztalt véleményvezérek a legtöbb esetben nem hirdetnek termékért vagy szolgáltatásért cserébe, hanem pénzbeli díjazást is kérnek. És egy-egy megjelenés lehet meglehetősen drága is, attól függően, hogy milyen követőbázist és eléréseket tud felmutatni az adott véleményvezér.

Gondoljunk bele! Lehet, hogy az influencer követőbázisa jó részben megegyezik a célközönséggel, akinek hirdetni szeretnénk. Ha a véleményvezér sztorijait átlagosan akár több ezer ember is megnézi, az azt jelenti, hogy több ezer potenciális vásárló számára érkezik egy hiteles ajánlás a véleményvezértől. Így a jól kiválasztott influencerrel komoly sikereket érhetünk el.

Ami a közösségi platformokat illeti, az influencerek 72%-a az Instagramot használja elsődleges tartalomcsatornaként, ezt követi a TikTok (13%) és a YouTube (9%). Míg úgy tűnik, hogy az Instagram és az influencerek kéz a kézben járnak, a marketingszakembereknek érdemes lehet olyan platformokat felfedezni, ahol a tartalom hosszabb is lehet, például a YouTube.

Fogyasztói vélemények az influencerekről

A SlickText nemrégiben végzett felmérése szerint a fogyasztók a legtöbbre a véleményezést, értékelést, tapasztalatok megosztását tartják (37,8%), ezt követik az útmutató tartalmak (hogyan csináld) (16,3%), amikor szponzorált tartalomról van szó.

malte-helmhold-vy2y1cclit8-unsplash.jpgAmikor azonban a hitelességről kérdezik a fogyasztókat, sokkal jobban szeretik az elfogulatlan véleményeket. Ez azt jelenti, hogy a márkáknak lehetővé kell tenni az influencerek számára, hogy megosszák őszinte gondolataikat, ha azt szeretnék, hogy a fogyasztók odafigyeljenek. Ide tartozik az is, hogy az előnyöket és hátrányokat is elmondják, nem csak felolvassák az általunk írt, dicsérő marketingszöveget – ez tuti nem fog beválni. Képzeld el, hogy Te is követsz influencereket és egy új termék megjelenése előtt több véleményvezérnél is látod ugyanazt a szöveget. Ilyenkor bizony már gyanús, hogy nem saját gondolatok szerepelnek, hanem a cég megnevezte a fő erényeket, amiket bele kell foglalni a szövegezésbe és ezért nagyon hasonlók az influencerek hirdetései. Arról már ne is beszéljünk, hogy egy valóban hiteles véleményvezér ilyenbe bele sem megy, mert neki a bizalom a követőkkel sokkal fontosabb, mint amennyit Te fizetsz a megjelenésért. Küldd el neki a terméket, hagyd, hadd tesztelje, esetleg küldj egy tájékoztatót is, hogy elolvassa, mi is a kampány, termék lényege és ezek alapján tud majd saját, őszinte véleményt megfogalmazni az influencer. Egyezz meg vele úgy, hogy ha nem tetszik neki a termék vagy nem válik be, akkor a posztolás előtt egyeztessen veled újra. Ekkor eldöntheted, hogy inkább elállsz a megjelenéstől vagy így is bevállalod.

Arra a kérdésre, hogy milyen típusú tartalmak teszik hitelesebbé az influencereket, a válaszadók a következőket mondták:

  • Amikor egy influencer betekintést nyújt a saját, személyes életébe (23,56%)
  • Amikor egy influencer interakcióba lép a követőivel (27,12%)
  • Amikor egy influencer hasonló, mint én (a válaszadó) (9,04%)
  • Amikor az influencer elfogulatlan értékelést ad egy termékről vagy szolgáltatásról (34,43%)

A válaszadók ugyanezen csoportja szerint a következő tartalmak aláássák az influencerbe vetett bizalmukat:

  • Túl sok szponzorált bejegyzés (31,07%)
  • Sztereotip befolyásoló kifejezések használata (14,33%)
  • Szerkesztettnek tűnő fotók (14,23%)
  • Politizált tartalom (17,78%)
  • Túl sok hasonló termék reklámozása (8,05%)
  • Túl lelkes dicsérgetés (10,04%)
  • Nem osztoznak eleget mindennapi életükből (4,50%)

Ha alaposan belegondolunk, akkor ezek a pontok nem is meglepőek és segíthetnek a megfelelő influencer megtalálásában is. Például ha Te egy új arckrémet hirdetnél és a választott véleményvezér az utóbbi időben több arckrémet is megosztott már, akkor bizony nem fog jól kijönni, hogy vele hirdetsz. Hiszen hányat használhat az ember egyszerre, ha valamelyik valóban beválik? Általában nem egy hét után váltunk, így senki sem fogja elhinni, hogy a színfalak mögött már tesztelte a terméket és tényleg használt neki, csak azt látják majd, hogy ez is plusz egy reklám.

austin-distel-wd1lrb9oeeo-unsplash_3.jpgMég néhány adat: A Z generációs válaszadók szerint az Instagram rendelkezik a legvalódibb influencerekkel, ezt követi a TikTok. A baby boomer generáció szerint viszont a Facebook az a platform, ahol a leghitelesebb véleményvezérek megtalálhatók. Ezek a kijelentések valószínűleg a felhasználói szokásokra vezethetők vissza (az idősebbek inkább aktívabbak a Facebook-on, mint az Instagramon és TikTok-on). Fontos tisztában lennünk vele, hogy az adott célcsoport melyik felületen követ influencereket.

A marketingszakemberek véleménye az influencer marketingről

Az Inmar Intelligence tanulmánya szerint a marketingesek mindössze 33%-a említi marketingje fontos részeként az influencer marketinget. A közösségi média marketingesek számára a legnagyobb kihívás az influencer marketingtevékenységek nyomon követése a tényleges vásárlásig, ha több kapcsolati pont is érintett. Ezt értsük úgy, hogy nem mindig lehet egyértelműen monitorozni, hogy milyen konverzió származik az influencer megjelenésből és emiatt nehézkes lehet az eredmények meghatározása.

Az Inmar Intelligence tanulmánya szerint a marketingesek előnyben részesítik ezeket a platformokat az influencereknek, preferencia sorrendben:

  • Instagram (74%)
  • Facebook (73%)
  • YouTube (68%)
  • Twitter (49%)
  • TikTok (42%)
  • Snapchat (36%)
  • Pinterest (28%)

Forrás: https://www.socialmediaexaminer.com/influencer-marketing-trends-and-the-outlook-for-marketers/

Szólj hozzá

marketing statisztika adatok hitelesség tanácsok elemzések marketing ötletek influencer Instagram influencer marketing influencerek influencer együttműködés