2023. okt 06.

Vajon a Snapchat AI tényleg hazudik?

írta: Kocsis Szandi
Vajon a Snapchat AI tényleg hazudik?

snapchat_1.jpgIdén nem túl meglepő módon a Snapchat is beújított és rendelkezésre bocsájtotta minden felhasználója számára a ChatGPT alapú mesterséges intelligenciáját a MY AI-t. A MY AI az alkalmazáson belüli chatbot egy továbbfejlesztett változata, amely korábban csakis az előfizetők számára volt elérhető.

 

Miben különbözik a My AI és a ChatGPT?

A fő különbség, hogy a Snapchat-es verzió korlátozottabban képes választ adni, mivel a vállalat alkalmazottai arra képezték ki a botot, hogy tartsa be a vállalat bizalmi és biztonsági irányelveit, tehát ne reagáljon káromkodással, ne közöljön erőszakos, nyíltan szexuális tartalmat, vagy véleményt.

snapchat2.jpgEgy másik különbség, hogy a My AI nem képes tudományos esszéket írni, inkább rövid pár soros válaszokat kapunk tőle, válaszideje viszont gyorsabb, mint a ChatGPT-é. A Snapchat egyébként inkább személyként kezeli a generatív mesterséges intelligenciát, hiszen van saját profiloldala és egy saját bitmoji-ja is, pont, mint a többi ,,valódi” felhasználónak. Ezzel azt próbálják sugallni, hogy a beépített mesterséges intelligenciájuk nem egy keresőmotor, hanem egy barát. 

Mire jó a My AI?

A Snapchat hivatalos oldala szerint a My AI képes arra, hogy ajándékötleteket adjon, kirándulásokat tervezzen meg számunkra, recepteket javasoljon, kérdezzünk tőle, vagy csak szimplán beszélgető partnerként használhatjuk. Nem véletlenül jelenik meg ismerőseink között, ugyanis a cég azt szerette volna elérni, hogy barátként tekintsünk rá, éppen ezért adhatunk neki nevet és a kinézetét is személyre szabhatjuk. A My AI-t úgy tervezték meg, hogy elkerülje az elfogult, helytelen, káros vagy félrevezető információkat, de előfordulhatnak hibák. Ezt a vállalat úgy próbálja meg kezelni, hogy visszajelzéseket küldhetünk a szolgáltatással kapcsolatban. 

A vállalat leírta, hogy a My AI-val folytatott összes beszélgetést eltárolja, és felülvizsgálják azokat. Éppen ezért nem ajánlják, hogy titkainkat megosszuk a beépített mesterséges intelligenciájukkal. Már itt ezen a ponton gyanakodhatunk egy kicsit, hogy biztos jó ez a szolgáltatás? 

De mégis milyen adatokat tud rólunk a My AI?

  • Tudja a jelenlegi tartózkodási helyünket, még akkor is ha ,,ghost mode”-ban vagyunk.
  • Néhány személyes adatot is eltárol.
  • Megőrzi a vele folytatott beszélgetéseket, mindaddig, amíg azt manuálisan nem töröljük - ez a folyamat akár 30 nap is lehet.

A cég szörnyen rossz visszajelzéseket kapott a beépített mesterséges intelligenciájukkal kapcsolatban, ugyanis a felhasználók nagy százaléka nem örül ennek az újításnak. Sokan azért fizetnek elő a Snapchat+ szolgáltatásra, mert ezáltal el tudják távolítani a My AI-t. Többen panaszkodnak arra, hogy az ígéretek ellenére a My AI rengeteg személyes adatot tárol és használ fel rólunk, de ebben ez a legfelháborítóbb, hogy ezt még le is tagadja. 

Ennek mi is utána jártunk és próbára tettük a My AI-t, hogy vajon tényleg hazugságon kapjuk-e.

snapchat3.jpgElsőkörben egy képet készítettünk egy szimpla vizes palackról. A fotó egyik sarkában látszódik egy számítógép. Fontos leszögezni, hogy elméletileg a My AI csak a leírásokat látja, a képeket viszont nem, mégis teljesen tisztában volt azzal, hogy mit is küldtünk neki.

Ezt követően megkérdeztük, hogy honnan tudta, hogy mit ábrázolt a küldött kép, ha azt ő nem is látja. Na és itt jött a hazugság, azt állította, hogy nem látta az általunk küldött képet, pedig az előbb még vízzel és laptoppal kapcsolatos emojikat is küldött.

Ezután egy kicsit merészebbek voltunk és feltettük neki a nagy kérdést, hogy mégis milyen információkat tud rólunk. Természetesen tudta a nevünket és a tartózkodási helyünket is. Ami azért meglepő mert ,,ghost mode”-ban voltunk éppen, ami azt jelenti, hogy elméletileg a Snapchat térképen senki sem láthatja, hogy éppen hol tartózkodunk. Majd ismételten hazudott és azt állította, hogy igazunk van mégsem látja a helyzetünket mert el van rejtve.

snapchat5.png snapchat4.png

Ti mit gondoltok erről? Kaptátok már hazugságon a My AI-t?

Források:
https://hvg.hu/tudomany/20230228_mesterseges_intelligencia_integralasa_a_snapchat_uzenetkuldobe

https://itbusiness.hu/technology/gadget/mindenki-szamara-elerhetove-tette-a-snapchat-a-my-ai-t/

https://windows.atsit.in/hu/10970/

https://www.origo.hu/techbazis/20230430-snapchat-uzenetkuldo-my-ai-chatbot.html

https://help.snapchat.com/hc/en-us/articles/13266788358932-What-is-My-AI-on-Snapchat-and-how-do-I-use-it-

Szólj hozzá

adatvédelem ai mi adattárolás megtévesztés téves információk snapchat mesterséges intellingencia