2023. nov 14.

Milyen kihívásokat és veszélyeket rejt a mesterséges intelligencia?

írta: Sáringer Viktória
Milyen kihívásokat és veszélyeket rejt a mesterséges intelligencia?

blog_24.pngA mesterséges intelligencia (AI) fejlődése és alkalmazása az élet számos területén lehet az emberek segítségére. Sok helyen a munkaerő is alkalmazza, hogy még jobb eredményeket érjen el a cég. Számos pozitív hatása és előnye mellett természetesen ez a technológia sem mentes a kihívásoktól és a veszélyektől. Mint az online térben általában, úgy ezzel kapcsolatban is megfontoltan kell eljárni.

No, de mégis milyen veszélyeket rejthet az AI?

A dezinformáció terjesztésétől kezdve a durva, sértő tartalmak megfogalmazásáig rengeteg hibalehetősége van a mesterséges intelligenciának. A felelőtlen használat veszélyt jelenthet például a gyerekekre, mert nem nekik való tartalmakat olvashatnak vagy láthatnak az AI által, illetve az átolvasástól mentes közösségi média posztolók is megjárhatják, könnyen okozhatnak válságot a cégek számára, ha nem nézik át alaposan az AI készítette szövegeket, képeket és videókat.

Egy picit olyan ez, mint a robotpilóta: nagy segítség, remekül működik, de azért kell egy szakértő ember is mellé, ha üzleti célokra akarod használni. Tehát inkább ötletindítóként kell használni, ami ad egy kis kreatív löketet, mint végleges, kész tartalomként.

Most azokat a kihívásokat és veszélyeket vesszük sorra, amelyekkel az üzleti életben találkozhatunk!

Az emberek emberekkel akarnak kapcsolatba lépni

Ki az, aki szívesen beszélget gépekkel és robotokkal? Nem nagyon van ilyen. A legtöbb ember azt preferálja, ha élő személyekkel kommunikálhat még az online térben is. És már a digitális világ miatti korlát is épp elég nehézség a kapcsolatteremtésben, az AI-tól pedig egyenes tartózkodnak páran. Az ismeretlen mindig ijesztő, ráadásul az emberek hitelességre vágynak a közösségi oldalakon. Bizony, már jó messziről kiszúrják, ha valami generált tartalom és nem valódi, őszinte, kreatív írás vagy grafika. Az AI által generált válaszok felismerhetőek – főleg, ha nincs utómunka, csak a nyers változatot teszed közzé.

screen-shot-2023-05-10-at-9_41_32-am-685x1024.pngA közösségi médiában végzett munka többről szól, mint a trendi bejegyzések létrehozásáról. Ez a kapcsolatról és egy közösség építéséről szól. Ez egy emberi elem, amelyet a mesterséges intelligencia egyedül nem képes teljesen lemásolni.

Kell bele egy csipetnyi emberség

A mesterséges intelligencia csak annyira jó, amennyire az ötletek és a finomítások, amikkel generálás után hozzájárulsz. És bár megtaníthatod a mesterséges intelligenciát, hogy rögzítse a márkahangot, más problémák is szerepet játszhatnak. Például az, hogy egyes AI eszközök elavult információs háttérrel dolgoznak. Vagy éppen hibás tudnivalókat állítanak holtbiztosan. Sok olyan mesterséges intelligenciához kapcsolódó eszköz van, ami nem fér hozzá az internethez, csupán egy előre betáplált információ és adat sokasághoz. Ennek következménye, hogy a friss infókkal nincs tisztában, ahogy a legújabb trendekkel sem.

Ha esetleg ez a funkció is megjelenik és az internetnek hála már aktuálisabb információkat is szerezhetnek az AI eszközök, akkor is hiányozni fog a végső képletből az emberi összetevő. Például simán lehet, hogy a legjobbnak azt a posztodat választja az AI, aminél a legnagyobb volt az elköteleződés, hiszen ez a logikus döntés. De az AI nem fogja látni, hogy ez a poszt botrányba torkollott és csakis negatív komment van alatta, amire nem vagy büszke és azt kívánod, bár ne ennek lenne a legnagyobb elérése. Mert ehhez nem csak az adatok és a logika kell, hanem olyan gondolkodás is, amire (még) az AI nem képes.

Megbízhatóság és pontosság

Az előző pont remekül átvezet a megbízhatóság kérdéséhez. Az AI-rendszerek hibákat, fals információkat és pontatlan kijelentéseket generálhatnak. A mesterséges intelligenciát a helyén kell kezelni és nem szabad rábízni olyan fontos döntéseket és feladatokat, amiknek hiba esetén komoly következménye lehet. Például ha a gyerkőc beírja a ChatGPT-be, hogy írjon az AI egy fogalmazást a tanár által kért témáról, akkor nagyon valószínű, hogy nem lesz tökéletes az eredmény, ami miatt a tanár rájön a csalásra és bajba kerülhet a gyerek az iskolában. Ugyanígy, ha egy fontos munkahelyi feladatot bízol az AI-re teljes egészében, utólagos optimalizálás nélkül, Te is komoly bajban találhatod magadat, amennyiben lebuksz vagy helytelen információk is helyet kapnak.

Adatvédelem

A szakértők által említett egyik legnagyobb aggodalom a fogyasztói adatok védelmével és biztonságával kapcsolatos. Sok cég nem foglalkozik az adatvédelemmel és az adatok felhasználására vonatkozó szabályokkal, ami az AI „segítségével” tovább fokozódhat.

Ennek az is az oka, hogy jelenleg kevés szabályozás létezik a mesterséges intelligenciára vonatkozóan (vagy úgy általában adatvédelemmel kapcsolatosan) nemzeti, illetve nemzetközi szinten. Az EU épp emiatt 2021 áprilisában nyújtotta be az „AI-törvényt” a kockázatosnak ítélt mesterséges intelligencia rendszerek szabályozására.

Jogi felelősség

Ha valami rosszul alakul az AI közreműködésével, ki a felelős? Maga az AI? A programozó, aki kifejlesztette? A cég, aki megvalósította? Vagy a kezelő a hibás? Aki betáplálta az adatokat? Akinek az internetes cikkéből a hibás információk származnak?

Sokan sokféle véleménnyel vannak erről a kérdésről és csak akkor egyértelmű a válasz, ha van erre az adott országban elfogadott szabályozás.

Megéri?

Miután sorra vettük az AI néhány kockázatát, felmerülhet a kérdés, hogy megéri-e ezzel foglalkozni? Nos, minden cégnek és személynek mérlegelnie kell, hogy esetükben az előnyök vagy a hátrányok vannak-e többségben. Mindenkire igaz, hogy felelősségteljesen és megfontoltan kell használni ezt az online eszközt a problémák elkerülése érdekében.

Fontos, hogy az AI alkalmazása során az emberi értékek, etikai normák és a társadalmi felelősségvállalás alapján cselekedj, még ha a mesterséges intelligencia nem is ezt javasolja.

Az AI olyan területeken is előnyös lehet, mint az egészségügyi diagnosztika, a fenntartható megoldások, a járművekre és technológiai eszközökre vonatkozó fejlesztések.

Mit tartogat a jövő?

Valószínűleg további fejlesztések és gyors fejlődés vár ránk az elkövetkező években. Már manapság is úgy érezhetjük, hogy a technológia áthatja a mindennapokat és a későbbiekben jó eséllyel ez csak még jobban fokozódni fog.

collage012345.pngTájékozódj a legújabb trendekről mindig aktuális workshop-jaink segítségével! Élő időben, a kérdésekre válaszolva vezetünk be az újdonságok és újítások világába!

Forrás:  https://www.tableau.com/data-insights/ai/risks

https://sproutsocial.com/insights/ai-social-media/

Szólj hozzá

üzlet ai újdonság automatizálás újítások automatizáció mesterséges intellingencia üzleti eszközök fejelsztések