2015. már 12.

Közösségi média és SEO?

írta: Klausz.Melinda
Közösségi média és SEO?

seo_socialRégen a jól optimalizált oldalak, a sok kulcsszó és a hátsó linkek volt a megoldás a honlapunk előkelő rangsorához a keresőkben, azonban amióta a Google Pingvin és Panda megjelent, azóta fontos a tartalom minősége is.

De mi a helyzet a közösségi médiával? Amikor látjuk, hogy a Facebook és a Twitter milyen forgalmat bonyolít le naponta, gondolkodóba esünk, hogy vajon melyiket érdemesebb használni nagyobb népszerűség érdekében: A közösségi médiát vagy a SEO-t? A költségvetési megszorítások miatt sok kis- és középvállalkozásnak gyakran nem telik mindkettőre. De vajon tényleg ennyire elkülönülne a kettő?

Fontos felismerni, hogy a SEO, vagyis a keresőoptimalizálás ugyanolyan fontos ma is, mint volt tíz évvel ezelőtt (vagy talán még inkább a fokozott verseny miatt). Amennyire fontos, hogy figyelmet fordítsunk a kulcsszavak használatára, ugyanilyen fontos, hogy ezek a kulcsszavak szerepeljenek jól megírt bejegyzésekben, amik kifejezetten a célközönség számára íródtak. Sokan el sem tudják képzelni, hogy a Google már mennyire érzi az árnyalatokat, nyelvi különbségeket és a szintaktikai szerkezeteket. Azonnal észleli a nem releváns kulcsszavak használatát.

Az évek során a Google-nek rá kellett jönnie, hogy a közösségi média világát – amely ilyen hatalmas mértékben terjeszkedik és fejlődik - nem hagyhatja figyelmen kívül algoritmusa számításánál. Ma már például a Twitter befolyásoló tényezőként szerepel a keresőmotorok ranglistájának készítésénél. Már a Facebookon való vásárlás is lehetséges, ami szintén bele van kalkulálva a találati listák rangsorába. Tehát elmondható, hogy egy erős és forgalmas, értékes tartalmakkal teli közösségi oldal bizony jóval megerősítheti a SEO-t is.

A Google szerint a többség kezében a hatalom, így a SEO szabályzatát is átírták ezek alapján:

„A szerves online marketing ökoszisztéma egyre csak nő, így nem csoda, hogy a SEO, a közösségi média, és a tartalom marketing egy kalap alá sorolandóak lassan. Amikor a mindhárom jelen van, akkor ezek szinkronban dolgoznak, kiegészítik egymást, segítenek az ügyfelek elnyerésében és a honlap forgalmának növelésében.”

Annak ellenére, hogy úgy tűnik, hogy a közösségi média és a SEO csak együtt igazán erősek, még mindig nincs egyenes válasza arra, hogy a kettő közül melyik az erősebb, jobb. Egyszerűen nem lehet tartalmat létrehozni a közösségi felületeken való megosztás nélkül, és nem oszthatunk meg tartalmakat, hogy azokat egy honlapon vagy blogon létre ne hoztuk volna.

Szólj hozzá