2017. nov 21.

Egyszerre csinálsz több dolgot? Felejtsd el, a multitasking nem létezik!

írta: Klausz.Melinda
Egyszerre csinálsz több dolgot? Felejtsd el, a multitasking nem létezik!

...még nők esetében sem! ;)

multitasking-man.jpgMultitasking nem létezik. Clifford Nass, a Stanfordi Egyetem oktatója szerint (Rosen, 2012.) tévesen beszélünk multitaskingról, ilyen esetben ugyanis csupán arról van szó, hogy az illető több feladat között tud gyorsan váltogatni, mindig az adott feladatra koncentrálva. Mivel az egyszerre több irányú koncentráció igen megerőltető, a figyelem kitartóereje igencsak csökken. Ez a kitartóerő csökkenés figyelhető meg az oktatásban is: egy negyvenöt perces órát követően 10 évvel ezelőtt még a diákok az elhangzottak közel 100%-át fel tudták idézni, napjaikban ez a visszaidézési arány 75%-ra süllyedt.

Mit tippel Kedves Olvasó, mennyi ideig tudunk egy-egy feladatra koncentrálni jelenleg? Kísérletek igazolták, hogy a laptopot engedélyező megbeszélések esetén átlagosan 2(!), programozók esetében átlagosan 3(!), míg előadáson laptopra jegyzetet gépelő hallgató esetében pedig maximum 5 percenként kalandozik el a figyelem.

A figyelem rövid időtartamának fenntartásáról nem csupán a technológia, hanem a sajtó is tehet, vagy legalábbis erősíti ezt a jelenséget. A hírek ugyanis egyre inkább rövidülnek, kivonatokká válnak és szinte már csak a szalagcímet és a bevezető szöveget olvassuk el, a közösségi média felületek hírfolyamát pedig végigpörgetjük, nehogy lemaradjunk valamiről, de belemélyedni csak egy-két dologba mélyedünk bele.

Sok embernek már a 2-3 oldalnál hosszabb szövegek elolvasása is nehézséget okoz, mert egyszerűen megunják. (Remélem, ezen könyv olvasása közben még nem érvényesült ez a hatás!) Ráadásul az interneten történő olvasás teljes mértékben eltér a hagyományostól, amíg előbbi esetben általában „csak” szörfölünk az oldalon, nem mélyedünk bele a tartalomba, mert minél előbb a lényeget szeretnénk kinyerni a, addig a hagyományos olvasásnál nem ugorhatunk bekezdéseket vagy lapokat, mert nem tudjuk, miből maradunk ki. Az internetes szövegeket megszakító reklámok, bannerek, linkek, az oldalakon elhelyezett kép- és videógalériák is a multitasking funkciót „erőltetik” ránk minden egyéb ok nélkül.

 Nos, becsukod a több böngészőt a laptopodon? ;)

Szólj hozzá