2017. nov 23.

Rontja a memóriát a Google...

írta: Klausz.Melinda
Rontja a memóriát a Google...

pexels-photo-270669.jpeg...no meg a Youtube, Instagram, Facebook és társaik. Mivel minden adatot és információt könnyűszerrel elérünk az interneten, s ha problémánk van, bármilyen közösségi média felületen gyorsan válaszol ismerőseink közül valaki, a memoriterezés, s így agyunk memóriájának használata is háttérbe szorul (Doidge, 2011.). Minél kevésbé használjuk és „ingereltetjük” agyunkat, annál kevésbé fogunk tudni emlékezni a dolgokra és ez az öngerjesztő ördögi kör megnövelheti az Alzheimer- és a Parkinson-kór kockázatát is.

Az agyi kapacitások háttérbe szorulását az internetes keresők jelenléte is erősíti. Ha valamire nem tudunk válaszolni, előbb fordulunk sokszor a Google-höz, mint a saját memóriánkhoz. A kereséseknek köszönhetően nem is érezzük szükségét, hogy megjegyezzünk dolgokat, hiszen mindig rendelkezésre áll, ahol utána tudunk nézni. Ez a tény, azonban kiszolgáltatottá tesz minket, s a tudásunk is inkább felszínes szinten marad, minthogy mély, fogalmakkal operáló tudássá válna.

Mit tudunk ellene tenni? Ebben csak a folyamatos edzés segít. Ahogyan az izmok esetében a henyélő test leépíti az izmokat, úgy a henyélő agy a memóriát. Gondolkodjunk és eddzünk tehát! Előbb keressük meg agyunk memóriájában a választ, mielőtt rákeresnénk az interneten!

Szóval ha legközelebb egy kérdés felmerül benned, ne nyisd ki rögtön az internetet, a Google csak részben a barátod! ;)

Szólj hozzá