2019. okt 27.

Gyönyörű strandok és helyszínek? Így hat a közösségi média a turizmusra

írta: R Judit
Gyönyörű strandok és helyszínek? Így hat a közösségi média a turizmusra

element5-digital-ue2t1tcfsn8-unsplash.jpgA turizmus nem újkeletű fogalom, hiszen az embereket mindig is vonzották a szép dolgok. Legyen szó művészetről, ruhákról, természetről, országokról vagy városokról, ha egyszer valaki felfedezett valami csodálatosat, biztosak lehetünk abban, hogy egy idő után mások is érkeznek, hogy megnézzék azt. Nem meglepő, hogy az információ gyorsabb terjedésével ez az egész folyamat felgyorsult. Óriási képmennyiség vált elérhetővé a neten és valószínűleg a Földnek már nincs nagyon olyan szeglete, amit valaki valaha le nem fényképezett volna.

A közösségi média csatornák, az instagrammerek, az utazó bloggerek és valljuk be az olcsó és széleskörben elérhető repülőjegyek azonban megváltoztatták azt, ahogyan és ahova utazunk. Most mindenki utazni akar és lehetőleg azokra a helyekre, amik online is jól mutatnak. A probléma ott kezdődik, hogy amikor megérkezünk sokszor a hely maga egyáltalán nem olyan, mint amit a képeken láttunk, hiszen a közösségi média generálta turisták hordái tönkretettek egy egész városrészt/várost/országot. A továbbiakban szeretnénk bemutatni pár példát erre a „rombolásra” és tippeket adni, hogy hogyan érdemes utazni, ha szeretnénk egy újfajta fenntartható módot a nyaralásra.

„Train Street”, Hanoi (Vietnám)

 Ez a vietnámi utca rendkívül népszerűvé vált az utóbbi években a turisták és instagramerek körében. A népszerűség5d9f5f58122bd550d57e34d3.jpg apropóját a szűk utcácska közepén végig futó sínek adják. Az utca tele van kávézókkal és boltokkal, ahol a látogatók veszélyes közelségben tartózkodhatnak a sínen közlekedő vonat mellett.

Az 1902-ben épült városrész Hanoi veszélyes negyedének számított, de a turisták, bloggerek és hipsterek megjelenésével egy óriási turista attrakcióvá nőtte ki magát. Az üzletek tulajdonosai boldogok voltak, hiszen annyi embert vonzott az utca, hogy könnyűszerrel fent tudták magukat tartani, a turisták pedig megkapták az annyira kívánt menő képet a vonattal. Igen ám, de múlt hónapban a vonatnak többször is sürgősségi megállást kellett végrehajtania, mert az emberek nem voltak hajlandók mozdulni a sínekről a vonat közeledtére, hanem inkább mindenki elkezdett fotózkodni. Ez természetesen nagyon veszélyes és emberi életeket kockáztat, így a helyi kormány elrendelte, hogy az utcában lévő minden üzlet és kávézó zárjon be, így reménykedve abban, hogy megelőzhetik a baleseteket. Ez a lépés közvetlenül befolyásolja a helyiek életét, hiszen a „Train street” nemcsak egy a turisták számára kialakított városrész, helyiek laknak az utcában, járnak arra mindennap, ráadásul ezzel a lépéssel sokuk megélhetése vált most kérdésessé. (Fotó: Insider)

Spanyol lépcső, Róma (Olaszország)

7360.jpgA spanyol lépcső rengeteg filmben, művészeti alkotáson, fotókon és zenében jelent már meg, így kihagyhatatlan célállomás a városba érkezők számára. Tudtad azonban, hogy 2019-től illegális leülni a spanyol lépcsőre Rómában? Sokan érkeznek az örök városba, hogy átéljék a tökéletes Audrey Hepburn pillanatukat a lépcsőn, borosüvegeket, borfoltokat, lábnyomokat és szemetet hagyva maguk után. Az utóbbi időben az idillikus hangulat helyett leginkább már csak szemétdombra emlékeztető helyzet miatt a város önkormányzata úgy döntött, hogy tenniük kell valamit a lépcső megóvásának érdekében. Az 1725-ben épített lépcsősor 174 lépcsőfokát megmászva juthatunk fel a spanyol nagykövetséghez, amelyről nevét is kapta. A helyieknek azonban már elege lett, hogy az odalátogató emberek annyira nem bántak tisztelettel az emlékművel, hogy sokan próbáltak darabokat letörni a lépcsőről és emlékként magukkal vinni. Habár a lépcsőn való közlekedés (még) megengedett, ha megpróbálnál leülni, akkor már elég súlyos bírságot kellene fizetned. (Fotó: The Guardian)

Kuba

Instagramon gyönyörűen mutató strandok és pezsgő, izgalmas kultúra. Nem csoda, hogy Kuba gyorsan a04cuba2-jumbo.jpg modernkori turizmus egyik éllovasa lett. Ezzel csak egy probléma van: a turisták megeszik a helyiek elől az ételt. A hagyma, az avokádó és a zöld paprika mind-mind fontos részét képezik a kubaiak étrendjének, az utóbbi időben azonban küszködnek azzal, hogy hozzájussanak ezekhez a zöldségekhez. Miért? Tavaly 4 millió turista lépett partra Kubában, ez egy rekordmennyiségű szám a kis ország történetében. Ez masszív ételhiányt okozott a helyiek életében, hiszen a turisták által látogatott éttermek vásárolják fel az élelem nagy részét. Ez azt eredményezi, hogy mire a kubaiak a piacra érkeznek már vagy minden elfogyott, vagy pedig annyira drága, hogy nem engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék. (Fotó: The New York Times)

Maya Bay, Thaiföld

9822314-3x2-700x467.jpgThaiföld hihetetlenül népszerű úticél, ami nem is csoda, hiszen az ország a finom ételek, érdekes kultúra, kedves emberek és csodálatos természet elegye. A közösségi média oldalakat elözönlik a Délkelet-Ázsiában készült képek, ami hihetetlenül megdobja a földrészre utazók számát. Maya Bay A part című Leonardo Dicaprio filmmel vált ismertté még 2000-ben, amikor is 10 millió turista látogatta meg az öblöt, amely 2017-re (hála a közösségi média oldalakon megjelent csodás képeknek) 35 millióra emelkedett. A szigetre kajakkal és hajókkal lehet eljutni, de az oda látogatók nagy mennyiségű szemetet hagytak ott, megrongálták a strandot körülvevő korallzátonyt és alkohollal itatták a szigeten lakó majmokat. Mivel a tengeri élővilág szinte teljesen megszűnt Maya Bay körül, ezért a szigetet határozatlan időre lezárták. (Fotó: ABC News)

Ezekkel a példákkal nem elijeszteni szeretnénk az utazástól, hanem arra akarjuk felhívni a figyelmedet, hogy mindig gondold át hova és hogyan utazol, illetve, hogy az ottléted hogyan befolyásolja a helyiek életét. Ez a négy példa nem egyedi eset, annyi és annyi olyan történet van szinte minden országban, ahol a turizmus nem jó irányba befolyásolja az életet. Te legyél olyan utazó, akit érdekel a fenntarthatóság, a helyi szokások és emberek és hajlandó vagy támogatni őket (akár anyagilag helyi árukat véve, akár csak azzal, hogy tisztelettel viselkedsz az országukban)!

Amikor utazol mindig figyelj a következőkre:

  • Mindig olvass utána az úticélodnak és a tervezett programoknak! Például hiába szereted az elefántokat, a Délkelet-Ázsiában annyira népszerű elefántlovaglással rosszabbat nem is tehetsz velük. Sok szervezet bántja őket és mivel akkora a kereslet erre a programra túl is hajszolják őket. (Ugyanez igaz a tevékre is).
  • Legyél türelmes, tisztelettudó és tartsd be a helyi szabályokat!wanaporn-yangsiri-o7wnbwl8sfk-unsplash.jpg
  • Vigyél magaddal extra táskákat és mindig szedd össze a szemetedet!
  • Sok ország függ a turizmustól, de néha érdemes más úticélt választani, ha a turisták tömege nem tesz jót az országnak. Pár év múlva, amikor stabilizálódik a helyzet, már nyugodt szívvel ellátogathatsz oda.
  • Ne pazarold a vizet és az ételt! Az ételhiány gyakran a vízhiány eredménye, arról nem is beszélve, milyen durva ez a helyiekkel szemben.
  • Támogasd a helyi tradíciókat, kézműveseket, éttermeket! Válassz helyiek által készített ajándékokat és ne a gyorsétteremláncokban étkezz!
  • Ne a legzsúfoltabb hónapokban menj utazni (nyár és ünnepek) és próbálj új látnivalókat is felfedezni a nagyon híreseken kívül!
  • Soha ne geotaggelj be semmit, főleg a természetben!
  • Csak a lábnyomodat hagyd magad után, minden mást vigyél magaddal!
  • Ne rongálj meg semmit és ne próbálj meg magaddal vinni darabokat műemlékekből vagy igazából bárhonnan!
  • Ne vegyél részt óceánjárós és hajós körutakon! Itt említhetnénk Velence városát, ami már évtizedek óta szenved ezektől a hajóktól és az azon érkező emberektől, de az is elég indok, hogy ezek a hajók közvetlenül az óceánba dobják a szemetüket.
  • A legtöbb repülő- és buszjáraton már megteheted, hogy fizetsz az utazásod CO2 kibocsátásáért. Ez egy apróbb összeg, de mégis tehetsz vele a környezetért!

 

Források:

https://www.businessinsider.com/hanoi-vietnam-shuts-down-instagram-famous-train-street-cafes-2019-10?IR=T

https://www.theguardian.com/world/2019/aug/07/rome-spanish-steps-fascist-style-measures-against-tourists#img-1

https://www.nytimes.com/2016/12/08/world/americas/cuba-fidel-castro-food-tourism.html

https://www.abc.net.au/news/2018-05-31/the-beach-movie-location-on-thai-island-shut-for-4-months/9822142

Szólj hozzá

turizmus fenntarthatóság