2020. aug 11.

Gyerekek a neten felügyelet nélkül?

írta: Sáringer Viktória
Gyerekek a neten felügyelet nélkül?

pexels-julia-m-cameron-4145251.jpgAz utóbbi időben kiemelt figyelmet kapott, hogy milyen veszélyei lehetnek annak, ha a szülők gyermekeikről fényképeket osztanak meg nyilvánosan az interneten vagy felügyelet nélkül hagyják netezni gyermekeiket.

Visszaélnek tartalmainkkal?

Már évekkel ezelőtt is köztudott tény volt, hogy a Facebookon, Instagramon és társain megosztott tartalmaink könnyen kerülhetnek nem kívánatos helyekre. Gyermekekről készült, a hozzátartozók által ártatlan szándékkal megosztott fényképek millióit találták meg különböző portálokon, ahová már nem olyan ártatlan céllal kerültek fel. Ezeken a portálokon teljesen máshogy értelmezik azokat a fotókat, amiket mondjuk a családtagok szeretettel osztanak meg ismerőseikkel, hogy ők is lássák, ahogy gyermekük vagy unokájuk vidáman pancsol a medencében. És akármennyire is elfogadhatatlan sokak számára, ez egy valós dolog és sajnos mást nem tehetünk ellene, mint hogy megelőzzük. Rajtunk áll, hogy végül rányomunk-e a megosztás gombra vagy sem.

A digitális világ nem mindig megbízható

Sok szempontból vannak veszélyben gyermekeink, hiszen az online világnak rengeteg pozitív velejárója mellett megvan az a tulajdonsága, hogy megbízhatatlan. Nem tudhatjuk, valóság-e, amit látunk. Itt gondolhatunk akár az influencerek tökéletesnek mutatott életére is, ami nagy eséllyel azért nem olyan problémamentes és mindig vidám, ahogy bemutatják. Ugyanakkor ma már mi sem könnyebb, mint másnak kiadni magunkat a neten: elég letölteni pár fotót a netről, regisztrálni egy kamu profillal, hozzáadni random ismerősöket és már kész is vagyunk. Sajnos sokan élnek is ezzel a lehetőséggel és nem jó célokra használják, hanem például hogy így kerüljenek közel fiatalkorúakhoz. Azért a gyerekek nagyrésze megtanulta és tudja, hogy baj van, ha egy apa-anya korabeli felnőtt ír nekik a Facebookon, de amikor egy velük egykorú ismeretlen keresi fel őket, nyitottabbak. És ezt kihasználják a rossz szándékú emberek.

Hogy mi is a grooming?

pexels-julia-m-cameron-4144288.jpgMinden szülőnek ismernie kell ezt a fogalmat és a tevékenységet, amit takar. Röviden, tömören azt jelenti, hogy egy személy kapcsolatba lép, kapcsolatot épít ki egy gyermekkel, később pedig zaklatja, zsarolja, bántja. Az online világban pedig ez egyszerűbb és gyorsabb, mint valaha. Hogy miért? Mert a közösségi média platformok, a streaming oldalak, chatszobák, online játékos oldalak rettentően leegyszerűsíti bárki számára, hogy találjon egy gyanútlan gyermeket és kapcsolatba lépjen vele. Ugyebár kiadhatja magát egy felnőtt férfi is 8 éves kislánynak, így az intő jeleket gyerekszemmel jóval nehezebb észrevenni.

Ezek az emberek akár több online identitást is kitalálhatnak maguknak, hogy közel kerüljenek a fiatalkorúakhoz. Sőt, a netnek köszönhetően akár már alapvetően több dolgot is kideríthetnek egy gyerekről, mielőtt kapcsolatba lépnének vele – ehhez sokszor épp a szülők profiljai szolgálnak forrásanyagként. Vagy ha alaposan megvizsgálják a gyermek profilját, megtudhatják mi érdekli, mit szeret és a közös érdeklődés és téma kapcsán próbálnak meg közeledni. A megtudott információk kapcsán nagy az esély, hogy a visszahúzódóbb, sebezhető gyerekeket veszik célba – például akiknek úgy tűnik, nincs sok barátja, esetleg elváltak a szülők és így tovább. Az is lehet, hogy egyszerre több gyereknek is írnak, arra várva, ki lesz, aki válaszol.

Kétkedve állsz a témához?

Úgy gondolod, hogy ez a Te gyermekeddel nem történhet meg? Ezt a pár perces videót minden szülőnek ajánljuk. Ebben egy 37 éves anyuka adja ki magát egy 11 éves kislánynak, hogy lerántsa a leplet arról, milyen veszélyekkel néznek szembe az ilyen fiatalok a népszerű közösségi alkalmazásokban, mint az Instagram, Snapchat, TikTok vagy Facebook. A felügyelet nélkül internetező, a témában nem tájékoztatott gyerekek olyan veszélyeknek vannak kitéve, mint a grooming, a pedofilokkal való kapcsolatbalépés vagy pszichológiai ráhatás, bántalmazás – sőt, mindezzel akár percek alatt is szembesülhetnek.

 

Manipulált gyermekek az interneten

Ami nekünk, felnőtteknek egy átlátszó taktika, azzal a rossz szándékú emberek könnyedén manipulálhatják gyermekeinket. Olyan dolgokra vehetik rá őket, hogy osszanak meg személyes információkat, küldjenek nekik nem illő képeket, majd ezekkel tovább zsarolhatják a gyerekeket, hogy akár még ennél is durvább dolgoknak eleget tegyenek. Sok gyermek nem mer előállni és szólni a szüleinek, mert attól fél, hogy le fogják szidni, butának tartják majd, ha kiderül, hogy milyen információkat osztott meg magáról a neten egy idegennel, vagy mit csinált. Épp ezért fontos, hogy egy olyan biztonságos közeget biztosítsunk otthon gyermekünknek, ahol nem fél a hibáiról beszélni, olyan dolgokat említeni, amelyeket akár szégyell.

Nem mindig marad a zaklatás a neten!

Amiért főként fontos, hogy tájékoztassuk és felügyeljük gyermekeinket, hogy a grooming nem mindig marad az online világban. Sokszor egy idő után az adott személy találkozni akar a gyerekkel vagy amennyiben tudja a címét, el is mehet hozzá bármikor. Így a veszély nem csak azt jelenti, hogy online nem a gyermeknek való tartalommal találkozik a kiskorú, hogy online zaklatják, de akár a való világban is komoly veszélybe kerülhet a gyerek.

Előzd meg!

pexels-julia-m-cameron-4145355.jpgAhhoz, hogy megakadályozd, hogy gyermeked veszélybe kerüljön online tevékenysége során, fontos, hogy megfelelő tájékoztatást kapjon az internetről. Nem ajánlott a közösségi oldalak használata 13 éves kor alatt és ehhez érdemes is tartani magunkat, ugyanis még egy ennyi idős gyermek is könnyen befolyásolható és manipulálható, de már jobban fel tudja mérni maga körül a dolgokat, mint egy még fiatalabb gyerek. Felügyeld közelről a gyermek tevékenységét, bizonyos oldalakat és alkalmazásokat tilts le okostelefonján vagy számítógépén, hogy ne férjen hozzá nem neki való tartalomhoz, káros weboldalakhoz, chatszobákhoz!

Csak azért, mert a barátai fent vannak az összes létező közösségi oldalon, nem muszáj megengedned, hogy gyermeked is mindenhol aktív legyen, ugyanis annyi mindent felügyelni már rendkívül nehézzé válhat. Állítsd profilját biztonságosra, hogy csak ismerősök, megerősített felhasználók lássák a tartalmait. Tanítsd meg neki, hogy ne fogadjon el ismerősnek jelöléseket, bejövő üzeneteket idegenektől – még akkor sem, ha vannak közös ismerősök, vagy egykorúak, előbb egyeztessen veled.

Tudjuk, nehéz rávenni a gyerekeket, hogy mindennel a szülőkhöz forduljanak, de meg kell értetni velük, hogy ez az ő érdekük és nem kerülnek bajba érte, ha szólnak. Ha elijesztjük a gyermeket, mert mindig megszidjuk a legapróbb hibáért is, nagy eséllyel a későbbiekben, ha nagy a baj sem mer majd szólni nekünk, így próbáljunk meg támadó helyett inkább támogatólag fellépni. Ahhoz, hogy biztonságban tudhasd gyermeked a neten, nyitott, őszinte kommunikációra van szükség. Érthető, hogy óvnád attól, hogy ilyen fiatalon szembesüljön a rá leselkedő veszélyekkel, de valamilyen köntösben muszáj tálalni neki, hiszen inkább szóban halljon ezekről a dolgokról, minthogy a tájékozatlansága miatt átélje az online zaklatást, bántalmazást. Állíts fel szabályokat, felügyeld közelről gyermeked netes tevékenységét, ellenőrizd kommunikációra alkalmas applikációit a telefonján – ide tartozik minden, ahol van lehetőség az üzenetküldésre vagy kommentelésre, így a TikTok és az Instagram, blogok is!

 

Az online zaklatás témaköréről itt olvashatsz bővebben:

Mi az a cyberbullying és mit tehetünk, ha gyermekünk is áldozatául esik?

Így védd meg gyermeked a netes zaklatástól!

A gyermekekről készült fotók megosztásának veszélyeit pedig itt tárgyaljuk.

 

Források: https://www.smh.com.au/national/millions-of-social-media-photos-found-on-child-exploitation-sharing-sites-20150929-gjxe55.html

https://www.youtube.com/watch?v=dbg4hNHsc_8

https://www.thinkuknow.co.uk/parents/articles/Online-grooming/

Szólj hozzá

gyerek szülő facebook veszély gyerekek fiatalok zaklatás grooming instagram tiktok Facebook Instagram snapchat