2020. aug 25.

COVID alatt bulizó influencerek?

írta: Sáringer Viktória
COVID alatt bulizó influencerek?

pexels-martin-lopez-2240763.jpgMár többször is szóba került a blogon egy-egy véleményvezérekhez kapcsolódó cikk kapcsán a kérdéskör, hogy mekkora felelőssége van egy influencernek. Írtunk már arról, hogy mennyire könnyen terjedhetnek az álhírek, bizonytalan információk, ha az influencerek meggondolatlanul terjesztik ezeket. A véleményvezérként aktív szülők felelősségéről is volt szó és arról is írtunk, mennyire nehéz megtartani az influencereknek hitelességüket és jó hírüket, ha közben egyesek bármit rásóznának követőikre egy kis pénzért.

A koronavírus helyzet és az influencerek

Ezúttal egy olyan témával foglalkozunk, ami elég komoly és fontos felhívni rá a figyelmet. A koronavírus helyzetet senkinek sem kell bemutatni, mindenki tud róla, ismeri a megelőzésre vonatkozó irányelveket. Természetesen országonként, régiónként eltérő lehet, mit szabad és mit nem ajánlott tenni, de az nagyjából mindenhol egyezik, hogy nem tanácsos tömegbe menni és amikor lehet, távolságot kell tartani és maszkot kell hordani, ami eltakarja orrunkat és szánkat is, emellett gyakran kell kezet mosni és/vagy kezet fertőtleníteni.

pexels-cottonbro-3951628_1.jpgLos Angelesben komoly konfliktus alakult ki az influencerek körül, akik felelőtlenül nem tartják be a szabályzásokat és mindezt ráadásul promótálják is közösségi felületeiken azáltal, hogy megosztják követőikkel, hogy épp milyen partit adnak, milyen buliba mennek, mit csinálnak maszk nélkül. Ezt sokan nem hagyják szó nélkül, ám néhány influencer ennek ellenére sem tud leállni a szabályok megszegésével – vagy legalább azzal, hogy fiatal, befolyásolható követőbázisának folyamatosan közvetítse, hogy mennyire nem tartja be az előírásokat.

Nézzük a legnagyobb balhékat!

Jake Paul 23 éves Youtuber több, mint 20 millió feliratkozóval rendelkezik csatornáján, a Twitteren 3,7 millióan követik, Instagram profilja pedig 13,3 milliós követőbázissal bír. Ezek alapján tehát egyérteműen kimondhatjuk, hogy rengeteg emberhez jut el üzenete és ezáltal hatalmas befolyással bír.

Az influencer úgy gondolta, jó ötlet egy partit tartani számtalan emberrel a járvány kellős közepén és mindezt megmutatni a világnak. Ennek a hírére még lakhelye, Calabasas polgármestere, Alicia Weintraub is kiakadt és hangot adott nemtetszésének.

Az erről szóló Twitter bejegyzések itt találhatók:

Azonban akik igazi bajban vannak, ők a TikTok Los Angelesben élő sztárjai. Közülük a legnépszerűbb már majdnem 80 millió követővel rendelkezik, de nagyrészt mindegyikük 10 milliót is meghaladó követőbázist tudhat magáénak. A TikTok influencerei közös videókat készítenek, találkozgatnak, közösen mennek étterembe, bulikat szerveznek és tartanak. Rajongóik nagyrésze pedig rendkívül fiatal és őszintén szólva nehéz dolga lesz a szülőknek, amikor megpróbálják majd elmagyarázni gyermekeiknek, hogy ők miért nem találkozhatnak barátaikkal, miközben a TikTokon követett tinédzserek, a gyerekek példaképei folyamatosan buliznak. Ez az ügy felveti azt a kérdést is, hogy mi a helyzet ilyenkor, amikor akár 15 éves fiatalok szereznek ekkora követőbázist – vajon ők hogy tudnak példát mutatni, felelősségteljesen viselkedni? Hiszen fiatalon mindenki csinál meggondolatlanságokat, csak az a különbség, hogy az általuk elkövetett bakikat milliók követik egészen közelről.

pexels-andrea-piacquadio-972884.jpgÉs hol vannak ilyenkor a szülők? Ilyenkor, amikor az egész családot a tinédzser tartja el és neki köszönhető a jólét, akkor nagy eséllyel többet engednek meg neki, mint az alapvető családi felállásban, ami abszolút felborul. Hiszen a család úgy válik akár milliomossá, hogy a 15 éves lányuk táncolós videókat készít a TikTokra és nem a szülő a fő kenyérkereső, aki biztosítja a szükségleteket.

A TikTok sztárokat ráadásul már rendszeresen követik a Los Angelesben aktív paparazzik is, így még ha ők maguk nem is közvetítik rajongóiknak, hogy épp merre járnak és mennyire tartják be a koronavírus miatt meghozott szabályzásokat, bárki számára láthatóvá válik pár gyors Google vagy YouTube-keresés után. És nehogy bárki is azt higgye, hogy nincs érdeklődés azzal kapcsolatban, hogy mi a véleményük egy-két kérdés kapcsán a híres tiniknek vagy éppen mit csinálnak – a videómegtekintések mást mondanak.

yt2.PNG

yt.PNG

Ebben a videóban például az egyik influencer arról beszél, hogy milyen sokan jöttek el, de be sem jutottak a szülinapi partira, amit tartottak. Itt pedig látható, mennyien várakoztak kint maszk nélkül

117770060_10160868622551840_2830085055693759255_o.jpgTermészetesen rengetegen felháborodtak ezen és számtalan üzenet, nyilvános Tweet árasztotta el az influencereket, amiben a felhasználók nehezményezik a rossz példát, amit mutatnak és a tényt, hogy egy születésnapi parti miatt veszélyeztetik, hogy gócpont alakuljon ki, miközben más családok még csak rendes temetést sem tarthattak rokonaiknak, illetve sokan kerültek nagyon nehéz helyzetben a COVID miatt. Sokan találnak problémát abban is, hogy ők maguk már hosszú hetek óta betartják a szigorú rendelkezéseket, miközben mások a legkevésbé sem erőltetik meg magukat. Ezzel kapcsolatban egyébként már számtalan mém is született. (Forrás: https://www.facebook.com/9gag/posts/10160868625376840)

Azonban csak az influencerek egy része reagált a felháborodásra, sokan tovább folytatták a bulizást, épp úgy, mint korábban. Sok népszerű Youtuber is megfordult ezeken a bulikon, ami szintén sokat ront az influencerek általános megítélésén is. A szülőknek rendkívül nehéz dolga van, amikor igyekeznek megállapítani, hogy melyik véleményvezért jobb, ha nem követi közelről gyermeke, mert rossz példát mutat. És persze ezt korlátozni, felügyelni sem egyszerű.

Az egyik TikTok csapat, a Hype House alapítója, Thomas Petrou például azt nyilatkozta, hogy az ő munkájuk influencerként az, hogy szórakoztassák az embereket és nem állíthatják le az életüket egy évre, mert akkor nem keresnének semmennyit sem.

pexels-brett-sayles-2479946.jpgEhhez hozzátartozik, hogy a felsorolt esete mindegyik Los Angeles térségéhez tartozik, ahol jelentősen romlottak a számok az utóbbi időszakban. Kaliforniában augusztus elején fél millió betegről lehetett tudni a New York Times adatbázisa szerint, és a fertőzöttségi arány kiemelten magas Los Angeles környékén. Ennek ellenére az influencerek még mindig nem hagytak fel a bulizással – csak páran már kevésbé nyíltan csinálják, nem tesznek közzé tartalmakat, azonban a paparazzi felvételek szinte mindig lebuktatják őket.

Nem kellett sokat várni az állam válaszára sem, Los Angeles polgármestere, Eric Garcetti bejelentette, hogy minden olyan háznál és cégnél lekapcsolják az áramot és a vízellátást, ahol óriási partikat adnak és felügyelet nélküli, a szabályoknak nem megfelelő összejöveteleket szerveznek:

 

Bár ez nem állítja meg teljesen az influencereket, akik arra hivatkoznak, hogy rendszeresen teszteltetik magukat. Ezzel is akadnak problémák, ugyanis sok ember tartja igazságtalannak, hogy a közösségi médián meggazdagodott tinédzserek elhasználják a koronavírus teszteket csak azért, hogy tovább bulizhassanak és szórakozhassanak, míg sokaknak nem jut teszt, akik elengedhetetlen munkát végeznek. A PR szakembereknek nem lesz egyszerű dolga, hogy a fiatal influencerek karrierjét egyenesben tartsák és újabb és újabb kifogásokat, bocsánatkéréseket fogalmazzanak meg számukra viselkedésükért.

A napokban tartott egy újabb TikTok és YouTube influencer, Bryce Hall egy nagy partit 21. születésnapja alkalmából, ahol szintén voltak kamerák, így néhányan már össze is szedték a felvételekről, hogy mely véleményvezérek voltak jelen az eseményen, a szabályokat be nem tartva. Több, mint 100 maszk nélküli vendég bulizott egymástól a távolságot nem tartva, felelőtlenül és végül a Los Angeles-i rendőrség oszlatta fel a bulit.

A kommentelők nagyrésze önző, másokkal nem törődő, tudatlan jelzőkkel illeti az influencereket, akik nem tartják be a szabályokat és még nyilvánosan közzé is teszik, ugyanis legtöbbjük nem véletlenül bukik le, hanem ő maga mutatja meg rajongóinak a partikat, amin részt vesz.

ranking.PNGEgy Youtuber készített egy rangsorolást is azokról a Youtuberekről, akik megszegték a COVID-19 miatt létrehozott szabályozásokat és még közzé is tették. A videó készítője úgy fogalmaz, hogy egyes Youtuberek, influencerek számára az egyetlen mód, hogy relevánsak maradjanak, mindenhol róluk beszéljenek, ha folyton vitatott helyzetekbe kerülnek, botrányokat generálnak. És ebben van igazság is, hiszen a celebek között is van, aki nagyon gyakran megosztó tartalmakat tesz közzé, ezzel növelve az aktivitást oldalain, hiszen az emberek nagyobb hévvel kommentelnek, a híroldalak jelentik a történéseket és máris mindenki róluk beszél. Persze megvan a veszélye, hogy olyan nagy botrányba kerül valaki, ami negatívan befolyásolja karrierjét, de nagyrészt van ezen influencereknek egy olyan biztos, valódi rajongóbázisa, aki megbocsájtja a néhai kilengéseket, vagy csak szimplán nem törődik kedvencének a hibáival. Így igazából a népszerű véleményvezérek szinte semmivel nem törődnek, még sokszor akkor sem, amikor egyesek számonkérik rajtuk a negatív példát, amit mutatnak és helytelen cselekedeteiket, amiket közzétesznek a neten.

A jelen helyzetben is jól látható, hogy nagyon nem mindegy, kinek adunk hatalmas platformot azzal, hogy követjük.

Neked mi a véleményed a járvány idején bulizó influencerekről?

 

Források:

https://www.foxla.com/news/calabasas-mayor-outraged-after-youtube-star-jake-paul-throws-weekend-mansion-party

https://www.nytimes.com/2020/08/06/style/influencer-parties-jake-paul-tana-mongeau-thomas-petrou-hype-house.html

https://www.insider.com/la-influencers-coronavirus-party-jake-paul-youtube-tiktok-nikita-tana-2020-7

https://www.insider.com/bryce-hall-sway-house-birthday-party-lapd-tiktok-2020-8

https://www.ginx.tv/en/tiktok/cops-called-to-bryce-hall-s-insane-21st-birthday-party

https://www.instagram.com/p/CD52WfJHpzx/

https://youtu.be/wfOuN7osfhU?t=250

https://www.youtube.com/user/JakePaulProductions

https://www.tiktok.com/@charlidamelio?lang=en

https://www.instagram.com/jakepaul/

https://twitter.com/jakepaul

https://www.facebook.com/9gag/posts/10160868625376840

Szólj hozzá

biztonság youtube gyerek szülő gyerekek fiatalok felelősség tinédzserek tiktok influencer koronavírus