2020. aug 28.

A közösségi média napjainkban és az általa hozott változások

írta: Sáringer Viktória
A közösségi média napjainkban és az általa hozott változások

pexels-pixabay-35550.jpgA közösségi médiát meghatározza az interaktivitása, az összekapcsoltsága és a felhasználók által létrehozott tartalmak. Napjaink társadalmában a közösségi média használata egy mindennapos, már-már szükségszerű cselekedetté vált. Van olyan nap, amikor egész nap fel sem nézel egyik közösségi profilodra sem? Vagy azért mindennap legalább párszor megnézed, kivel mi történt, van-e új üzeneted vagy értesítésed? Kevesen vannak, akiknek nem képzi életük szerves részét a közösségi média.

Már mindent megtehetünk online

A közösségi médiát tipikusan társalgásra, üzenetváltásra használjuk és ezáltal jutunk új információkhoz is. Hogy mire gondolunk? Például sokan már nem is mennek fel az egyes hírportálokra, hanem a közösségi oldalukról ajánlott posztok és cikkek alapján tájékozódnak. Az információszerzés a döntések meghozásánál is hangsúlyos. Ha mondjuk vennénk valamit vagy elutaznánk egy hotelbe, nagy eséllyel rákeresünk a Google-ban az értékelésekere vagy a Facebook-on nézzük meg a visszajelzéseket.

Alapjaiban megváltozott a kommunikáció

A közösségi platformok nem csak helyi szinten, de globálisan is egy remek és könnyen, gyorsan használható kommunikációs lehetőséget biztosítanak. Az internet megjelenésével megváltozott az életünk, a közösségi média és a kommunikációs oldalak, alkalmazások pedig alapjaiban módosították kommunikációs szokásainkat. Egy újszerű, mindig változó felület, ami lehetővé teszi a globális kommunikációt: azt, hogy a hírek egy perc alatt bejárják az egész világot.

Mindenkihez szólunk

pexels-dalila-dalprat-2055500.jpgÉs kikhez juttathatunk el információt a közösségi médiában? Szinte mindenkihez. Ma már a 13 és 64 év közöttiek közül majdnem mindenkinek van valamilyen közösségi profilja vagy legalábbis használ egy közösségi oldalt, legyen szó blogról, amit olvasunk vagy a YouTube-ról, ahol megnézünk egy videóklipet.

Már nem csak személyes!

A közösségi oldalak már régen kinőtték azt, hogy csak személyes használatra korlátozódjanak. Már számtalan céges profil létezik és sokaknak az teszi ki a napi munkáját, hogy közösségi oldalakkal foglalkoznak. A közösségi oldalakon tarthatók online meetingek, készíthetünk kollégáinkkal közös chat-et. Ezáltal már nem csak magánéletünkben, de munkahelyünkön is elsődleges kommunikációs felületé nőheti ki magát a közösségi média.

Viszlát, hagyományos újságok!

Az egyik legnagyobb ágazat, ahol visszafordíthatatlan változásokat és reformokat hozott a közösségi média, az a hírek és az újságírás köréhez tartozik. Napjainkban az internet a leggyorsabb és legegyszerűbb mód, hogy megtudjuk a friss híreket és a hagyományos, nyomtatott sajtó rákényszerült, hogy nagyrészben átköltözzön a digitális világba.

Kiben bízhatunk?

pexels-vlada-karpovich-4050296.jpgItt megjelenik az a veszélyforrás is, hogy az online közegben nehéz megtalálni, ki is a hiteles forrás. Bárki létrehozhat egy weblapot, blogot és írhat tényként dolgokat, amiknek nincs semmilyen valós alapja és sok esetben erősen átitatott a szerző személyes véleményével, meglátásaival. Mielőtt készpénznek veszünk egy hírt vagy cikket, nézzük meg, ki írta és milyen forrásokat használt, hogy meggyőződhessünk róla, hogy van alapja az író mondandójának.

A legfontosabb hírek elsődlegesen itt jelennek meg

Meghökkentő, de fontos események, bejelentések színtere sok esetben a közösségi média, például a Twitter vagy a Facebook. Az országok vezetői, egyházi vezetők – már mindenki aktív a közösségi médiában.

Csak mértékkel!

A közösségi média lehetőségei végtelennek tűnnek és néha már úgy tűnik, hogy mindent kiaknáztunk, mire megjelenik egy újabb dolog, majd jövő héten egy másik újdonság. Egy biztos: a közösségi média még nagyon sokáig fog életünk része maradni, de a használatakor okosan kell eljárnunk, hogy a pozitív hatásait kihasználjuk, de mindeközben a negatív hatásokat elkerüljük. Ennek az egyik legjobb módja, ha nem visszük túlzásba a felhasználást, hanem tudatosan ügyelünk rá, hogy csak mértékkel merüljünk el a közösségi platformok sokszínű világában.

 

Forrás: https://www.insegment.com/blog/reliance-on-social-media-in-todays-society/

Szólj hozzá

internet közösségi média