2021. okt 30.

Beperelték a Google-t? – Te láttad már a Millió dolláros forráskódot?

írta: Sáringer Viktória
Beperelték a Google-t? – Te láttad már a Millió dolláros forráskódot?

forraskod.PNGA Millió dolláros forráskód 2021. októberében jelent meg a Netflixen, így egy igen friss minisorozatról beszélhetünk. A történet aköré összpontosul, hogy néhány fiatal bepereli a Google-t és az az álláspontjuk, hogy a techóriás cég tőlük lopta a Google Earth ötletét. Érdekesség, hogy az új Netflix remekműnek számtalan magyar vonatkozása is van.

 

Na, lássuk is, miről szól!

1994-ben néhány fiatal bemutatta a Terravisiont, ám ennek a forráskódja később valahogyan rossz kezekbe került. 2005-ben jelent meg a Google fejlesztésében a Google Earth elnevezésű program.  Ez egy ingyenes számítógépes program, amit virtuális földgömbként használhatunk, ami tulajdonképpen a Föld háromdimenziós modellje. Emellett mértékhelyes műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatok is színesítik, a Föld minden részéről leolvashatók a földrajzi koordináták.

A német fejlesztők úgy érezték, hogy a cég tőlük lopta az ötletet és nem hagyták annyiban: beperelték a Google-t. Habár abban a korban, amikor a film játszódik, még nem mindennapos és megszokott dolog az internet, mint napjainkban, a fiatalok már sejtették, hogy hamarosan kiemelt szerepet kap majd az online tér és szinte minden tevékenység színtere a digitális világ lesz.

Főhőseink nehéz helyzetben vannak, ugyanis habár van remek ötletük, van megfelelő tudásuk a feladat megugrására, ám a pénz és a támogatás hiányzik. És ráadásul egy óriáscég beelőzi őket, akik bizony nincsenek források hiányában. Még a pereskedés sem egyszerű.

A sorozat négy részben tárja fel előttünk a történetet, s emellett készült egy dokumentumfilm is. Mindkettőből kiderül, hogy a Terravision jócskán megelőzte korát és erre az ötletre akkor még nem állt készen a világ. A számítógépek, a technológia, az internet még egyáltalán nem volt fejlett, nem terjedt el és emiatt a legtöbben nem is értették meg, mekkora jelentőségű is volt valójában a Terravision.

Mutatjuk a sorozatelőzetest is:

Valóság vagy fikció?

Kicsit úgy mondanánk, hogy mindegyik. Ugyanis valós tényeken alapul, de nem dokumentumfilm, hanem játékfilm. A sorozat végén felbukkanó feliratokból kiderül, hogy bírósági dokumentumok és a négy alapítóval folytatott beszélgetések alapján készült a megfilmesítés, illetve kapcsolódik hozzá egy 26 perces dokumentumfilm is, amelyben az eredeti szereplők is megszólalnak.

Vannak adatok, amik különböznek a valóságtól: például a két főszereplő kitaláció. A Terravision valódi alapítói négyen voltak, de ehelyett a sorozatban két fiatalt látunk, akiknek a neve nem egyezik a valódi alapítók neveivel.

Az algoritmust megszerző(?) amerikai férfi is kitalált személy. A dokumentumfilm szerint valóban találkoztak a fejlesztők valakivel, akinek megmutatták a programot, ám az nem derül pontosan ki, hogyan is került a valóságban rossz kezekbe a program.

Mi köze van hazánkhoz?

A millió dolláros forráskódot Magyarországon is forgatták. Történt forgatás a Korda Stúdióban, de néhány ismerős város is megjelenik. Például amikor Berlinben játszódik a sorozat, azt Salgótarjánban rögzítették, az MTVA épülete pedig az amerikai bíróságot jelképezi a filmben. Nem csak a tájak és a közeg tűnhet úgy, mintha már láttuk volna valahol, ugyanis magyar színészek is feltűnnek a filmben, habár csupán pár másodpercre, ilyen például Bakonyi Csilla is.

A stábmunka során magyarokat is alkalmaztak és helyi statiszták is bekerültek a minisorozatba.

A forgatás kulisszái mögé a NOOL-nak hála egy kis betekintést is kapunk:

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Google_F%C3%B6ld

https://24.hu/kultura/2021/10/16/a-milliard-dollaros-forraskod-billion-dollar-code-a-milliard-dollaros-forraskod-netflix-google-sorozat-kritika/

https://kecsup.hu/2021/10/egy-muvesz-es-egy-hekker-akik-megeloztek-a-google-t-idoutazas-1994-be/

https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/mar-megtekintheto-a-salgotarjanban-forgatott-sorozat-a-netflixen-4325423/

https://www.netflix.com/hu/title/81074012

https://www.netflix.com/hu/title/81503864

 

Szólj hozzá

film program fejlesztők filmajánló netflix millió dolláros forráskód