2018. feb 26.

Ingyenes Google eszközök, amiket vétek nem használni...

írta: BDóra.
Ingyenes Google eszközök, amiket vétek nem használni...

google-doode_pad-thai.pngA Google keresőjén és a G-mailen kívül még számos hasznos lehetőség van, amit a Google kínál nekünk. Most ezekbe fogunk röviden betekinteni, hogy melyik rendszer milyen célt szolgál.

Kezdjük az egyik legalapvetőbbel, amiről már korábban írtunk is, a Google Analytics. Ezt azután, hogy elkészült a weboldal már érdemes elkezdeni használni. Egy követőkóddal kell összekötni az Analytics-et a weboldallal és máris láthatóvá válnak az oldal statisztikái, amik alapján tovább formálhatjuk azt. Rengeteg mutatószámot kísérhetünk figyelemmel és sok hasznos beállítást lehet még eszközölni, ami csak a javunkat szolgálja.

Ennek a használata teljesen ingyenes!
Bővebben ebben a blog bejegyzésünkben olvashattok az Analyticsról: http://kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu/2018/02/18/miert_hasznos_a_google_analytics

 google_adwords_svg.png

A másik testvér, amiről a legtöbben valószínűleg már hallottatok és esetleg használjátok is, az a Google Adwords. Ezzel a rendszerrel online hirdetéseket lehet készíteni, ami a Google keresőben vagy egyéb a Google-hoz kapcsolódó oldalakon jelennek meg. PPC alapon (Pay Per Click), vagyis kattintás alapon működnek a hirdetések, így a hirdetőnek kattintások után kell fizetnie, a Google ezért, a lehető legrelevánsabb hirdetéseket próbálja megjeleníteni. A hirdetések a keresési hálózaton az organikus hirdetések felett vagy alatt jelennek meg.

Itt is szükség lesz egy követőkódra, amit be kell illeszteni a weboldalunkba és az Adwords és Analytics felületet is össze kell kötni egymással. Így a hirdetések eredményei sikeresen nyomon követhetőek.

A Google hirdetési hálózata keresési és display hálózatra bontható. A keresési hálózatnál nagy a verseny, magas a CPC (Cost Per Click – Kattintás összege), direkt termékre vagy szolgáltatásra keresnek, magas az átkattintás és közvetlen konverziók vannak. A display hálózatnál kisebb a verseny, márkaépítés a fő cél, alacsonyabb a CPC, gyengébb átkattintás és közvetett konverziók vannak. A keresési és display hálózaton kívül még lehet hirdetni a youtube-on és a gmail-ben is.

 14741920698_c540d008e3_z.jpg

A következő hasznos felület a Google Tag Manager, vagyis a Google Címkekezelő. Ennek a felületnek az a lényege, hogy egyszerűen, néhány kattintással el tudjuk helyezni a követőkódok anélkül, hogy a weboldalunk forráskódjában kellene matatnunk vagy az oldalunk fejlesztőjével egyezkedni.

A GTM úgy működik, hogy a GTM követőkódját kell beszúrni a weboldalunk forráskódjába, majd ezt követően csak a GTM felületén belül kell hozzáadnod a többi követőkódot, ezzel elkerülve a forráskódokban való eligazodást. A rendszer lehetővé teszi, hogy egy admin felületen belül lehessen kezelni az összes mérőkódot.

 seo-1018442_960_720.png

Ahhoz, hogy a weboldalad megjelenjen a Google keresési találatai között, nem igényel semmilyen rendszer használatát, csak egy jól működő weboldalt. Viszont a Google Search Console segítségével, figyelemmel kísérheted webhelyednek a teljesítményét a Google keresési eredményei között.

A rendszer használata ingyenes! Mindenki számára hasznos lehet, akinek van weboldala, független a vállalkozás méretétől és témájától. Sok olyan adatot lehet kinyerni ennek a használatával, amit a keresőoptimalizálásnál sikeresen fel lehet használni. Kiderül, hogy az emberek miként találnak rá a weboldaladra és javítani tudod a weboldalad megjelenését a Google találatai oldalain. Ezek alapján pedig optimalizálni lehet a weboldalt, ezzel elérhetőbbé téve vállalkozásunkat.

 

Reméljük, hogy a segítségetekre tudtunk lenni abban, hogy melyik rendszer pontosan mire is való, és ha eddig esetleg nem kaptatok még kedvet hozzá, akkor a későbbiekben kipróbáljátok majd ezeknek a használatát.

 

Szólj hozzá