2018. aug 14.

Hogyan készíts jó chatbotot?

írta: K.Klarissza
Hogyan készíts jó chatbotot?

pexels-photo-1243365.jpegHogy pontosan mire jó a chatbot, arról már írtunk cikket többek között ITT és ITT, ezúttal a készítésről írunk.

A chatbot-készítés nem egy ördöngősség és már számos platform rendelkezésünkre áll, hogy mi is kreáljunk egyet az oldalainknak. Egyik ilyen a www.chatfuel.com, ami egy jól átlátható, s viszonylag könnyen kezelhető felület, ahol egy egyszerű regisztrációt követően már el is kezdhetjük saját chatbotunk építését.

Először érdemes papírra vetnünk magát az elképzelést, hogy mit és hogyan szeretnénk ügyfeleink felé kommunikálni, milyen irány(ok)ba akarjuk terelni őket, így a felületen már csak a kivitelezést kell végrehajtanunk, ami nagyban meggyorsítja a munkát.

Fontos, hogy próbáljuk meg azt elhitetlni, mintha az ügyfelünk ténylegesen egy emberrel beszélgetne a Messengeren keresztül!

Az első pont az üdvözlő üzenet, amelyben megszólítjuk az érdeklődőt és röviden elmondjuk, hogy kik vagyunk, és mivel foglalkozunk.

Ezt követően inkább rövid, tömör üzeneteket fogalmazzunk meg, ez segíti az átláthatóságot, nekünk pedig ad egy bizonyosságot, hogy a másik fél biztosan el is olvassa az írásunkat.

Chatbotunkat személyesebbé tehetjük úgynevezett „megállító gombok” segítségével, ami

  • interaktívvá teszi a kommunikációt,
  • abba az irányba tereli a beszélgetést, amire kíváncsi az érdeklődő,
  • biztosítja, hogy ne egyszerre árasszuk el ügyfelünket egy halom információval, hanem csak akkor kapjon tőlünk bizonyos üzeneteket, amikor ő is a gépnél tartózkodik.

Továbbá nagyon jó eszközök állnak rendelkezésünkre ahhoz is, hogy színesebbé tegyük a megosztani kívánt tartalmainkat. Ehhez a megállító gombokon túl használhatunk képeket, gifeket, de csinálhatunk különféle kvízeket is, melynek során a legügyesebbeket meg is jutalmazhatjuk. Ez lehet valamilyen termék, szolgáltatás, vagy kupon, amivel vásárlásra tudjuk buzdítani a felhasználóinkat.

Ha bizonytalan vagy abban, hogy hogy indulj el a chatbot-készítés rejtelmeiben, az említett honlapon számtalan chatbot-mintát is találsz, ami sok jó ötletet ad, akár menet közben is.

Ha pedig szívesen kipróbálnál néhány chatbotot, itt találsz az ügyfeleinknek készítettek közül néhányat!

Ha kérdésed van, keress minket bizalommal!

Chatbotra fel!

 

Szólj hozzá

chat messenger chatbot