2020. jan 06.

Az influencer marketing veszélyei

írta: Sáringer Viktória
Az influencer marketing veszélyei

influencer_vesze_lyek.jpgAz influencer marketing vált az egyik legnagyobb trenddé az elmúlt pár évben és ennek jó oka is van: 2018-ban, egy felmérésben, a résztvevő márkák 81%-a jelentette, hogy az influencerek beépítése marketing tervükbe eredményesnek bizonyult. Mivel rengeteg márka dolgozik már influencerekkel és akik nem, nagyrészt fontolgatják, hogy belekezdenek, érdemes végignézni, milyen veszélyei lehetnek a véleményvezérekkel való közös munkának. Cikkünkben pár lehetséges veszélyforrást összeszedtünk, így Neked lehetőséged lesz ezeket elkerülni, ha együttműködést tervezel egy influencerrel.

Telített piac, rossz elérés

Mivel a közösségi média az influencerek megjelenésével lehetőséget kínál arra, hogy bárki híressé, ismertté váljon és akár meg is éljen a véleményvezéri szerepből, a piac egyre telítettebb. Természetesen ki ne szeretne ingyen ajándékokat kapni márkáktól cserébe egy-egy említésért? Sokan úgy gondolják, csupán ennyiről van szó. Nyilván azért az influencerek munkája ennél jóval bonyolultabb, szerződések, határidők, megegyezések kötik őket, ügyelniük kell a hitelességük megőrzésére, ezért bizonyos ajánlatokat el is kell utasítaniuk, fenn kell tartaniuk közönségük érdeklődését, folyamatosan jó eredményeket produkálni, ha rossz napjuk van is tartalmat készíteni és megosztani, mindeközben a követőkkel is kapcsolatot tartani, és így tovább. Ebbe azonban sokan nem gondolnak bele és elkezdenek követőket vásárolni, majd követőbázisukra hivatkozva márkákat felkeresni együttműködés reményében és mivel manapság még rengeteg márka nem jár alaposan utána egy-egy véleményvezérnek, sokszor meg is kapják a munkákat, úgy, hogy ezután jó eredményt nem tudnak majd produkálni.

Erre jó módszer, ha mielőtt bárkivel is közös munkát tervezgetnénk, leellenőrizzük, hogy az influencer követőbázisa influencer_vesze_lyek_2.jpgvalós-e: erre vannak programok is, de első ránézésre is sokat megtudhatunk abból, hogy milyen arányban van a kedvelések száma a követők számával (már ameddig még egy-két profilnál láthatók számunkra a kedvelések, de persze ezután is bekérhetjük az influencertől ezeket az adatokat) vagy ha csak belegörgetünk a követők listájába és sok külföldi felhasználó jön szembe, akkor gyanakodhatunk: egy magyarul kommunikáló véleményvezért miért is követne 50 orosz felhasználó?

A másik ok, hogy a felhasználóknak lehetetlen lépést tartani az influencerek által megosztott, rengeteg szponzorált poszttal és mindet látni, reagálni, esetleg kattintani vagy vásárolni is. Tegyük fel, hogy valaki csak 10-20 influencert követ, ami rendkívül kevés, tekintve, hogy majdnem minden híresség, tévés személyiség, színész, zenész, modell – vagyis szó szerint, szinte mindenki egy nagyobb követőbázissal – vállal szponzorációkat, ösztönzi követőit bizonyos szolgálatások igénybevételére, termékek megvásárlására, így ők is influencernek számítanak. Na de tegyük fel, hogy van, aki nagyon megválogatja, kit követ az Instagramon és csak néhány hozzá influencer_vesze_lyek_3.jpgközel álló, kiválasztott, megbízható véleményvezért követ. Tegyük fel, hogy ezek a véleményvezérek csak heti 1-2 alkalommal osztanak meg szponzorált posztokat, ami szintén egy alábecslés, hiszen van, aki akár napi szinten is reklámoz. Ha csak egy-két termék tetszik meg, amit ezek az influencerek hirdetnek és ezekre ruházunk be, a hónap végére már elég jelentős lehet a kiadásunk. A legtöbbünk nem teheti meg, hogy mindent megvegyen, ami megtetszik, hiába hirdeti kedvenc influencerünk. Az pedig, hogy akár egy véleményvezér minden szponzorációjával lépést tartsunk, már magában egy nehéz feladat, nemhogy akkor, ha többeket is követünk. Ma már rendkívül nehéz rávenni az embereket, hogy vásároljanak, ezért okosan kell kiválasztanunk hány influencerrel dolgozunk együtt és ők mit képviselnek, ami átvezet minket következő pontunkhoz.

Legyen valódi együttműködés a megfelelő influencerrel!

Már korábban is írtunk róla, mekkora problémát okozhat egy márkának, ha nem a megfelelő influencert választja közös munkára. Ha nem hiteles a véleményvezér, akkor a pénzünket kidobtuk az ablakon. Köztudott, hogy vannak olyan vélményvezérek, akiknek mindegy, miről van szó, mindent elvállalnak, a lényeg, hogy fizessenek érte. Na most, azért megkérdőjelezi az influencer hitelességét, ha például egy olyan arckrémet reklámoz, amit két napja kapott tesztelésre – vagyis fogalma sincs még róla, jó-e a termék vagy ellentmondásosak a posztjai, például megosztja a influencer_vesze_lyek_4.jpgzero waste jegyében, hogy műanyag szatyor helyett egy márka lenzsákjait használja majd bevásárláshoz, majd a következő pár napban arra buzdít, hogy vásároljunk ilyen ruhát, olyan bögrét, amolyan sminkterméket… Kicsit ellentmond a zero waste életfelfogásnak, ugye?

Emiatt fontos, hogy nem feltétlenül az számít, mekkora egy influencer követőtábora (még ha valódi is és nem tartalmaz vásárolt követőket), hiszen nem mindegy, ki képviseli márkádat: könnyen azonosíthatnak az influencerrel, akivel dolgozol, ami ronthat jóhíreden. Ma már csupán pár rosszul kezelt komment, egy félreérthetően fogalmazott szöveg is elegendő, hogy botrány alakuljon ki céged körül, aminek hatalmas média visszhangja lehet és negatív gondolatokat köthet márkádhoz.

Korábbi cikkünket, hogy milyen szempontokat végy figyelembe, ha influencert keresel együttműködéshez, itt találod: https://kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu/2019/07/29/influencert_keresel_ezeket_a_szempontokat_gondold_at

A követők vásárlásáról illetve arról, hogy milyen hatása lehet, ha egy márka túl sok influencerrel dolgozik együtt itt olvashatsz: https://kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu/2019/07/01/oszintek_velunk_az_influencerek

Szabályozások

Könnyen bajba kerülhetsz, ha nem figyelsz eléggé a részletekre! Mindig, minden influencerrel való együttműködés influencer_vesze_lyek_5.jpgelőtt fontos, hogy szerződést írjatok, amibe belekerül a pontos feladat, a megvalósítás határideje, a fizetség és minden apró részlet, amit Te elvársz az influencertől és amit az influencer cserébe elvár Tőled, márkádtól. A másik fontos dolog, hogy a szabályozásokat - mivel még azért újnak számít a véleményvezérek témaköre – folyamatosan figyelni kell, hogy biztos mindent betartva, szabályosan hozzatok létre együttműködéseket.

Arról, hogy el lehet-e titkolni az együttműködéseket cégek és influencerek között, itt olvashatsz bővebben: https://kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu/2019/08/05/el_lehet_titkolni_az_influencer_egyuttmukodeseket

Forrás: https://www.socialmediatoday.com/news/6-dangers-of-influencer-marketing/558493/

Szólj hozzá

marketing influencer Instagram