2020. feb 16.

Álló partvisokat látsz mindenhol? Itt a legújabb kihívás, amibe még a NASA is beszállt!

írta: Sáringer Viktória
Álló partvisokat látsz mindenhol? Itt a legújabb kihívás, amibe még a NASA is beszállt!

#BroomChallenge #SocialMediaHoax

broom_2.jpg

Manapság lassan már minden nap új virális trend indul útjára, hogy meghódítsa az internetet és ezt ezen a héten sem úsztuk meg! 2020 erősen indított, hiszen egymást követik az egész országot megmozgató internetes botrányok és őrült trendek. Ha csak a Norbi-botrányt, a Lidl húsgolyós posztját, a Tibi Atya vs. Kulcsár Edina és Csuti konfliktust illetve a Dolly Parton kihívást említjük, akkor máris mindenki tudja, mire célzunk – és még csak február eleje van!

A mostani, legújabb őrület hétfőn indult egy Twitterre feltöltött videó hatására. A videó megosztója egy partvist állított fel, majd elengedte, hogy magától megálljon. Arra a „tudományos” magyarázatra hivatkozott, hogy a NASA szerint ez a nap az egyetlen, amikor ez megvalósítható egy különös jelenség miatt, ami a Föld gravitációs vonzásához kapcsolódik.

Az eredeti videó, ami már meghaladta a 8 millió megtekintést, a 69 ezer retweetet és a 300 ezer kedvelést, itt tekinthető meg: 

 

Válaszreakcióként elárasztotta az internetet a számtalan felhasználó által kreált saját megvalósítás: rengetegen vették videóra, ahogy elengedik a felállított partvist, ami mindenféle közbeavatkozás vagy segítség nélkül, magától is állva marad. Olyan felhasználó is akadt, aki nyilvános helyen alkalmazta a technikát: 

A lelkesebbek még gyorsan az üzleteket is bevették, ha nem találtak otthon a feladatra megfelelő partvist:

És persze a mémek gyártása is megkezdődött:
https://twitter.com/_yhaleon/status/1227014881490149376

Sokan ijesztőnek tartják, mások mókásnak, de a varázslatos és a tudomány szavakat is előszeretettel használják az internetezők. Persze bőven akadtak olyanok is, akik szkeptikusan álltak a kérdéshez, ugyanis az eredeti videó megosztója semmilyen forrást nem jelölt meg kijelentései alátámasztására. Eláruljuk: a NASA nem nyilatkozott semmi olyat, ami bármilyen módon is megerősítené a kihívás elindítójának állítását.

Phil Plait csillagász a Twitteren tisztázta, hogy annak, hogy a partvis állva marad, nincs semmi köze a Föld gravitációjához és az, hogy ez az egyensúlyi állapot csak azon az egy napon érhető el, egy városi legenda. Arra is felhívta a felhasználók figyelmét, hogy hiába látja sokaknál, hogy ez az információ magától a NASA-tól származik, erre bizonyítékot, linket sehol sem lát, ami eredeti NASA forrásokhoz vezetne.

A csillagász remekül észrevette, hogy az információ anélkül kezdett rohamosan terjedni, hogy bárki is leellenőrizte volna a valóságtartalmát, a hivatalos, kiadott nyilatkozatokat. Mindenki csak gondolkodás nélkül ment a partvisért és levideózta, illetve megosztotta, hogy sikerült neki is megállítania a takarítóeszközt.

Tisztáznunk kell a „hoax” fogalmát, ami nem tesz mást, mint átverés, vicc – vagyis egy olyan információ, ami úgy terjed az interneten, hogy nincs valóságos alapja, mégis rengetegen elhiszik.

Phil Plait állításai mellé egy linket is csatolt egy 2012-es cikkről, ahol kifejtik, hogy egy mítoszról van szó, aminek nincs különleges oka, nem csak egy nap valósítható meg. A cikk szerint nincs semmi különleges február 10-ben, nincs ezen a napon változás a gravitációs vonzásban, ami miatt csak ekkor valósulhat meg ez a mutatvány.

Akit érdekel részletesen, itt elolvashatja: https://www.syfy.com/syfywire/sweeping-away-equinox-silliness

Természetesen a NASA sem hagyta szó nélkül az esetet: ártalmatlannak nevezte a kihívást, de aggodalmát is kifejezte aziránt, mennyire fontos lenne, hogy az emberek elvégezzék a saját kutatásukat és járjanak utána a dolgoknak, mielőtt fejest ugranak a legújabb őrült trendekbe. Azt nyilatkozták, hogy ez a kihívás egy újabb közösségi média hoax, ami megerősíti, hogy a tudománytalan, hamis állítások milyen hamar elterjedhetnek virálisan.

A NASA mindemellett kapott az alkalmon, hogy okítsa az embereket és posztoltak Twitteren egy videót, ami lerántja a leplet a mítoszról. A videóban egy csillagász és egy tudós mutatják be, hogy a fizika az év minden napján működik – nem csupán február 10-én: https://twitter.com/NASA/status/1227273760228683776

Itt megtekinthetsz egy videóválogatást a kihívás megvalósítóiról:

  

Összegzésként elmondhatjuk, hogy habár ez a trend jóhiszemű és valóban ártalmatlan volt, ijesztő azt látni, mennyien indultak meg őrültek módjára, hogy még aznap kipróbálják a „csak azon az egy napon megvalósítható” kihívást. Persze, hozzátartozik, hogy sokakat nem érdekelt, van-e valóságalapja a dolognak, csak az érdeklődés vagy a kimaradástól való félelem vezérelte őket, de megdöbbentő, milyen kevesen kérdőjelezték meg az eredeti videó feltöltőjének szavait. A hölgy videójában tett egy „tudományos” kijelentést és információforrásként a NASA-t jelölte meg, ezt pedig a felhasználók nagyrésze kérdés nélkül el is hitte és keveseknek jutott eszébe, hogy kritikusan álljanak a témakörhöz és leellenőrizzék a tényeket saját maguk is.

Te kipróbáltad a kihívást? Ha nem, még ma is megteheted!

Források:

https://mashable.com/article/the-broom-challenge-explained/?europe=true

https://www.thefreedictionary.com/Internet+hoax

https://www.insider.com/broom-challenge-nasa-says-viral-trend-is-based-on-hoax-2020-2

Szólj hozzá

hoax trend kihívás challenge