2020. dec 28.

Mindent a nézőkért, hírnévért, pénzért? - Az év legszörnyűbb közösségi média tartalmai (TikTok, Youtube, Instagram)

írta: Sáringer Viktória
Mindent a nézőkért, hírnévért, pénzért? - Az év legszörnyűbb közösségi média tartalmai (TikTok, Youtube, Instagram)

pexels-christian-diokno-3251664.jpgEbben a cikkben az internet azon oldalát mutatjuk be, ami egyeseknek vicces, másoknak megdöbbentő és szomorú vagy éppen ijesztő - tehát a megítélés terén hatalmas a kontraszt. Ezek a trendek, kihívások, nyilvánosan közzétett tartalmak mind veszélyeket rejtenek magukban, és a legkevésbé sem mutatnak jó példát a fiatal, befolyásolható közösségi média felhasználóknak. Épp ezért ajánljuk ezt a gyűjtést szülőknek, nagyszülőknek és pedagógusoknak, főleg akik talán nem jártasak annyira abban, mit is csinál gyermekük a neten – bizony számtalan veszély leselkedik rájuk és a grooming, cyberbullying mellett egyes, elsőre akár ártatlannak tűnő trendek is negatív hatással lehetnek a fiatalokra.

Előre szólunk, ez nem 2020 legdicsőbb, inkább legelrettentőbb válogatása lesz.

Fontos, hogy ezt a cikket csak 18 éven felüli olvasóinknak ajánljuk, ugyanis néhány tartalom káros lehet a fiatalokra!

Koronavírus kihívás

Mással nem is kezdhetnénk a sort, hiszen ha 2020, akkor az első, ami mindannyiunknak eszébe jut, az a koronavírus járvány, ami február-március óta sakkban tartja az egész világot. Már áprilisban írtunk a bezártsághoz, sok unatkozó emberhez kapcsolódó trendekről, azonban egyet ki kell emelnünk ezek közül, ami nem annyira kedves és vidám. Egy Ava nevű fiatal ugyanis a járvány kirobbanása után nem sokkal olyan videót tett ki TikTok oldalára, amiben egy repülőgépen megnyalja a wc-ülőkét. Ezzel ráadásul egy kihívást igyekezett elindítani, arra biztatva másokat is, hogy nyilvános helyen vegyék semmibe a járványhelyzetet, az előírásokat, a biztonságunk érdekében hozott szabályokat. És mindezt nem másért, mint a hírnévért, azért, hogy beszéljenek róla, a következményekkel nem törődve. De a TikTok fiatal felhasználói nem biztos, hogy feltétlen csak vállat rántanak, mint mi, hogy „nagy az Isten állatkertje”. Bizony sokan követték is a lányt a kihívásban, egész extrém pluszokat hozzáadva: egy áruházban nyalják meg a termékeket, majd visszateszik a polcra vagy nemes egyszerűséggel leköhögik, és jót nevetnek rajta.

A lány TikTok videóját itt láthatjátok: 

„Elrejtettem a pasim tolószékét, hogy lássam a reakcióját… (SÍRT)”

Igen, pontosan ezt a címet adta egy Youtuber a videójának, ami eszméletlen felháborodást keltett a felhasználók körében. És nem is véletlenül. Már a cím sokkoló, és el sem hisszük, hogy létezik ilyen… Ám létezik, és a videóban pontosan ez történik, amit ígérnek: a lány elrejti párjának a mozgáshoz elengedhetetlen eszközét, a tolószékét. Elrejti a kamerákat és felveszi, ahogy a fiú a kezével húzza magát a lakásban, majd még csak segíteni sem akar neki megkeresni.

Arról is felvétel készül, ahogy a földön ülve sír a fiú, és aláfestésnek drámai zenét és esőcseppeket is használtak, hogy még cinikusabbá, gúnyosabbá tegyék a szituációt. Majd persze ezt szépen közzé is tették az interneten, hogy mindenki lássa. Gondolhatjuk, hogy ez egy előre megbeszélt, megjátszott jelenet, de ez valójában mit sem segít azon, hogy mennyire rémes a tartalom, és mennyire ártalmas a fiataloknak, ha ilyen példákat látnak. Egy mozgássérült emberrel nem csinálunk ilyet soha, semmilyen körülmények között. És nem csak mozgássérült, de semmilyen szervi vagy mentális problémákkal küzdő embertől nem vesszük el az engedélye nélkül azt az eszközt, vagy dolgot, ami segíti a mindennapjai során, amihez ragaszkodik, ami intim számára. Az internet népe nem is reagált túl jól a videóra, így persze a komment szekciót le is tiltották, azonban a like-dislike felosztás még látható és rendkívül árulkodó:

Emellett több csatorna is szót emelt a jelenség, a videó ellen, és hogy mennyire nem helyes ez. Ennek a ’kihívásnak’ egy másik megvalósítása, ahol egy mozgássérült fiút a medencébe löknek... Ezt már inkább nem is ragozzuk tovább.

A nézettséghez ne járuljunk hozzá az eredeti videókban, így, ha esetleg megnéznél a felvételekből egy részletet, az elsőt 0:58-tól, a másodikat pedig 6:23-tól itt láthatod:

Lopási praktikák a TikTok-on

Nemrégiben írtunk a #borrowing challenge-ről, amiben a tinik azt mutatják meg, hogy mit loptak az üzletekből, praktikákat osztanak meg nyilvánosan, hogyan és honnan érdemes dolgokat eltulajdonítani. Több, mint 137 millió megtekintés, egy őrült kihívás és számtalan befolyásolható fiatal, aki be akar szállni… Nem éppen a legjobb kombináció.

Olvasd el a teljes cikket példa videókkal itt.

Pénzért mindent? Felelőtlenségből gyilkosság?

A napokban egy orosz Youtubertől hangos a sajtó. Az internet és mindenki teljesen lesokkolódott, hogy ilyen megtörténhet. A történet röviden: Egy orosz Youtuber élőben közvetítette a ’poént’, ahogy kizárja alulöltözött barátnőjét a fagypont alatti hidegbe. Azonban nem tartott sokáig az öröm és a vicceskedés, mert amikor visszaengedte volna a lányt, akkor vette észre, hogy a fiatal halálrafagyott.
A 30 éves férfi kizárta csupán fehérneműt viselő barátnőjét majd szó szerint hagyta megfagyni és teljesen megdöbbent, amikor rájött, mi történt. A férfi a Youtube Partneri programjában sem volt benne, így pénzt sem keresett a platform által – csupán 4 ezer követője volt. A Youtube természetesen azonnal felfüggyesztette a csatornáját, amint értesült a történtekről. Felmerültek olyan pletykák is, hogy az élő adás a Twitch-en történt, azonban a platform ettől elhatárolódott és tudatta, hogy a fiú már 2018 óta ki volt tiltva a Twitch felületéről. A részleteket nem hozták nyilvánosságra, hogy miért. Azonban fontos megemlíteni, hogy a férfi egy DonatePay nevű platform segítségével mégis kapott pénzt az élő adás alatt – 1.000 dollárt, ami összefüggésbe hozható a balesettel. A férfi egyébként még azt is közvetítette, ahogy mentőt hív, majd a mentősök megállapítják a halál beálltát a nőnél – 2 órával az eset után is ment az élő adás, több ezer nézővel. Azóta már letartóztatták, és 2 év börtönbüntetést is kaphat a tettéért.

Erőszak a Instagramon

Korábban már írtunk arról a rendkívül ijesztő, hazánkban terjedő Instagram közösségről, ahová erőszakos videókat töltöttek fel tinédzserek. A fiatalok verbális és fizikális bántalmazásaikat videóra vették, és elküldték az oldal adminjának, aki közzétette az oldalon ezeket a tartalmakat. A követőktől pozitív megerősítést kaptak tetteikért, ami csak olaj a tűzre. Ez napjainkban a közösségi média egyik hatalmas veszélye a fiatalokra: az erőszak sok esetben elfogadottá válik és a nyilvános megalázás egyik új formája az, hogy egyesek videóra veszik a bántalmazást és közzéteszik, hogy mások is lássák, hogyan bántják osztálytársaikat, ismerőseiket. Az Instagram is küzd az ilyen tartalmak ellen, és a szóban forgó oldalt, aminek kapcsán kibukott az év során a balhé, már levették. Azonban nem szabad álomvilágban élnünk, hiszen a helyén nagy eséllyel újabb 10 másik jelenik majd meg sajnos… Amennyiben ilyennel találkozunk vagy gyermekünk miatt tudomást szerzünk róla, jelentsük a tartalmakat és a profilt is az Instagramnak!

Gyógyszer túladagolás egy TikTokért?

Az egyik olyan trend, aminek halálos áldozata is van, a TikTokon terjedő Benadryl kihívás, amiben arra buzdították egymást a fiatalok, hogy az ajánlottnál több gyógyszer bevételével érjenek el hallucinációkat, és ezt lefilmezve megosszák. Több tinédzser is kórházba került miatta és egy fiatal lány bele is halt a kihívásba. Részletesen itt olvashatsz róla.

Eljátszotta a barátnője halálát néhány plusz feliratkozóért

Egy Youtuber, akinek a csatornája a Jaystation névre hallgat előszeretettel készít olyan videókat, amiben eljátssza, hogy kapcsolatba lép halott hírességekkel. Ezzel természetesen sokaknak problémája van, hiszen úgy próbál pénzhez jutni, hogy mások halálát használja fel ehhez – ráadásul nem is túl tiszteletteljes a dolog, de összességében nézve még egész ártalmatlan. Azonban alaposan túllőtt a célon, amikor bejelentette, hogy barátnője meghalt és nem sokkal később már érkezett is a videó, amiben egy szellemtábla (ouija board) segítségével „kommunikál” eltávozott barátnőjével…


Kép forrása: https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/jaystation-arrested-youtube-girlfriend-fake-death-toronto-alexia-marano-a9320551.html

Nem sokkal később kiderült, hogy a Youtuber pár eljátszotta a lány halálát és igazából nincs is semmi baja. Azonban nem mellékes a részlet, hogy a lány családjával is elhitették, hogy egy részeg sofőr elütötte a lányt, miközben csupán szakított a fiúval, és nem volt semmiféle balesete. Azt is bevallotta a fiú, hogy azt remélte, a videóknak hála nő majd feliratkozószáma, nézettsége…

Holocaust challenge


Őszintén szólva, itt már elfogynak a szavak. A TikTok-on indult útjára az ízlésesnek semmi szín alatt sem mondható „kihívás”, aminek a lényege, hogy a tinik eljátszották, hogy a holokauszt áldozatai. Olyan sminket készítenek maguknak, mintha sérülések, zúzódások lennének az arcukon, miközben elmesélik „hogyan haltak meg” a haláltáborban. Egyesek olyan szempontból álltak a trendhez, hogy fontos felhívni a figyelmet a történelem ezen részére és a fiatalokkal is tudatni. Az edukáció valóban fontos, de a választott módszer rendkívül sok sebből vérzik és rendkívül tiszteletlen, nincs tekintettel a valódi áldozatok emlékére, családtagjaikra.

Zárásként csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet fokozottan, hogy elengedhetetlen a fiatalok internetezési szokásait, online töltött idejét közelről felügyelni és kontrollálni. Ne kezeljük tabuként a rémes tartalmakat, hanem tudassuk a gyermekkel, hogy bizony beleakadhat olyan nyilvános tartalomba, ami nem helyes, ám ebben az esetben mielőtt bármit tenne, szóljon nekünk, hogy segítsünk megállapítani, mi a teendő.

Ha a korábbi évek veszélyes trendjeivel is tisztában lennél, ajánljuk korábbi cikkünket.

Források:

 

 

Szólj hozzá

tartalom veszély kihívás challenge kihívások TikTok