2020. máj 23.

Durva bántalmazás az Instagramon? - Erőszak a közösségi média oldalakon (VIDEÓVAL)

írta: Sáringer Viktória
Durva bántalmazás az Instagramon? - Erőszak a közösségi média oldalakon (VIDEÓVAL)

woman-in-black-hijab-sitting-on-brown-couch-4100645.jpgBár a közösségi média tinédzserekre gyakorolt hatásáról a minap írtunk cikket, nem tudunk elmenni egy aktuális téma mellett. Az elmúlt pár napban ugyanis hangos a sajtó attól, hogy egyes Instagram oldalakon erőszakos tartalmakat gyűjtenek, és ilyen jellegű fotók, videók készítésére ösztönzik a felhasználókat. Sajnos nem példátlan jelenséggel állunk szemben a közösségi média világában sem... 

Az RTL Híradójában jelent meg egy riport, amely kifejezetten egy Instagram oldalra koncentrálva mutatja meg, hogy egy 21 ezer felhasználó által követett oldalon különböző típusú, erőszakos videók szerepeltek.

rtl.pngAz oldal mögött álló személy ugyanis arra ösztönözte az embereket, hogy küldjenek neki üzenetben hasonló tartalmakat, ő pedig megosztja az oldalán. A profil kezelője igyekszik mentesíteni magát a felelősség alól, miszerint ha a felhasználók önszántukból küldik ezeket a videókat, akkor jogilag nem tiltja semmi, hogy megossza ezeket. Azonban ez azért nem igaz, hiszen nem mindegy, ki milyen engedélyt adott a tartalom megosztására az online térben, például egy privát beszélgetés, üzenetben küldött fotó nyilvános publikálása is problémás, nem szólva itt - a kifejezetten fiatalokorúak és kiskorúak ellen -elkövetett erőszakos cselekedetekről. Ráadásul, ha nem is direkt a felszólítás ilyen tartalmak készítésére, mégis erre biztatja a követőket azzal, hogy kikerülhetnek sok követő elé, ha ők is videóra vesznek ilyen jellegű, bántalmazó tettet. Így az oldal készítője, aki erőszakos tartalmakat promótál is több ponton vét az Instagram szabályzata és a GDPR ellen is (a PTK-ba nem tisztünk belemenni), illetve a követők felelőssége is nagy, hogy jelentik-e az oldalt a platform számára. (Kép forrása: RTL Klub)

Emlékeztek még Momora?

unnamed.jpgŐ egy olyan kitalált személy (volt), amely a Facebook és WhatsApp felületén terjedt elsősorban és a fiatal, befolyásolható felhasználóknak adott különféle feladatokat, kihívásokat, melyek egyre durvább bántalmazásokat is tartalmaztak.

Amennyiben a kiskorú ellenállt és megtagadta az engedelmességet, lelki terrorral, verbális bántalmazással és rémisztgetéssel kellett szembenéznie.

Nem csupán egy ember állt a Momo jelenség mögött, hanem sokan utánozni is kezdték az ötletgazdát, így tudott elterjedni szerte a világon. Egyesek megfélemlítésre, ijesztgetésre, mások adatlopásra használták az így szerzett hatalmat a gyermekek felett.

Voltak azonban, akiknek ennél is sötétebb szándéka volt, ugyanis öngyilkosságra biztatták a fiatalokat, akik sajnos teljesítették is a parancsot. Egy 15 éves magyar lány is Momo áldozatává vált és öngyilkosságot követett el. A Momo jelenség kapcsán  fontos megértetni a fiatalokkal, hogy ez nem valós, nem eshet semmi bajuk, ha nem kommunikálnak vele, ilyenkor ugyanis az illető letiltása és a rendőrséghez fordulás a lehető legjobb megoldás. 

No de térjünk vissza a magyar erőszakos Instagram oldalra!

rtl4.pngEz a képernyőkép azután készült, hogy több nagy hazai hírportálon megjelent egy hasonló, kevésbé kitakart fotó a profilról, melynek alapján nem volt nehéz megtalálni több - sajnos hasonló tematikájú oldalt a felhasználóknak. 

Így hihetetlen mennyiségű ember kezdett a profilokra özönleni, aminek nem csupán a nézettség növekedése és az elítélő kommentek írása lett az eredménye (amely önmagában sajnos az oldal elérését megintcsak növeli), hanem új követőkre is szert tett az oldal.

Nézzük meg számokban, milyen eszközöket használtak ezen az oldalon és milyen befolyásoló hatások érvényesültek a jelenség kapcsán.

1. Birka hatás

Ha a profil követőbázisát közelebbről megvizsgáljuk, kiderül, hogy valószínűleg botok segítségével, álprofilokkal és a tipikus kikövet-bekövet módszerrel tettek szert ismertségre, s felturbózták a követőbázist és kedveléseket is vásárolhattak (26,5%-ban). 

Sajnos a "birka effektus" megfigyelhető, hogy amint egy izmosabb követőbázisa van egy-egy oldalnak, nagyobb a hatalma. Úgy is mondhatjuk, hogy sokan elfogadottabban tekintenek rá, hiszen ha már ilyen sokan követik, akkor biztos nem gond, biztos igazat és jót ír és ez a normális. Követik az iskolában az ismerősök, barátok is? Akkor én is követem. 

2013. óta folyamatosan küzdünk az ellen, hogy ne a rajongószámok alapján ítéljen meg senki semmit, erről itt olvashatsz, a nem etikus követőszerzési módszerekről pedig itt.

rtl5.png

2. Aktivitás és érdeklődés

rtl6.pngEgyértelműen látszik, hogy az oldalt a 13-24 év közöttiek követik elsődlegen, s 56%-ban lányok.

Ha az elköteleződési rátát (azaz a tartalmak és az oldal kapcsán a reakciókat) vizsgáljuk meg, látható, hogy 16,62%-os aránnyal rendelkezik, ami igencsak kimagasló az Instagram felületén, ugyanis az Iconosquare tanulmánya szerint az átlagos elköteleződési arány az Instagramon 4.7% - ami természetesen szektoronként eltérő lehet. Ezt egyébként mindenki akár saját maga is ellenőrizheti Instagram profilja kapcsán cikkünk segítségével.

3. Kihívások

Nem ez az első (és sajnos valószínűleg nem is az utolsó) eset, hogy a közösségi média veszélyezteti a fiatalokat. Manapság már megszokottak a folyton megújuló, változatos kihívások, amiket mindenki gondolkodás nélkül elkezd másolni és sokan bele sem gondolnak, milyen veszélyeket rejtenek magukban. 

Például nem régiben egy applikáció azt ígérte, hogy megmutatja a felhasználóknak, hogy hogyan fognak kinézni 60 évesen. A kihívásról később kiderült, hogy az öregedést szimuláló program a felhasználó összes elérhető fényképét letöltötte szerverekre a használat alatt.

A 10 years challenge - amelyben a kihívás részeként a felhasználókat arra kérték fel, hogy egy aktuális és egy tíz évvel ezelőtti fotójukat tegyék egymás mellé - több, mint 5 millió embert szórakoztatott, itt bár visszaélés nem történt, ám a tanulási algoritmusok fejlesztésére használták fel az így elkészített képeket.

Egy ausztrál rugby játékos, David „Wolfman” Williams plankkel ünnepelte a szerzett pontokat, a nemzet egyik legnépszerűbb showműsorának házigazdája, Kerri-Anne Kennerley pedig úgy nyitotta az egyik adást, hogy a kanapén plank pozícióban helyezkedett el. Sokan vidám őrületként fogták fel, azonban több munkahelyi balesetet, veszélyeztetést és sajnos halált is előidézett. 

Ebben a cikkünkben pedig egy olyan jelenséget mutattunk be, amely futótűzént terjedt az interneten és szinte senki sem kérdőjelezte meg a valóságalapját, habár egy hamis, tudományosnak beállított kijelentésre épült az egész trend.

4. Celebritások, influencerek

Nem mindegy, milyen influencereket, közismert embereket követnek a fiatalok az interneten, hiszen a náluk látott viselkedés sokszor példaként szolgál gyermekeinknek. Például habár számunkra egyértelmű, hogy csupán egy humoros videóösszevágásról van szó Istenes Bence videójában, amiben eljátsszák, hogy egymást löködik, pofozzák, megfejelik a résztvevők, ez a fiatalok számára nem feltétlenül ilyen egyértelmű és rossz üzenetet is közvetíthet. Persze, nem történik valós erőszak, hiszen nem is találkoztak a szereplők, de ezt egy tizenéves, vagy még ennél is fiatalabb nézőnek nehéz megértenie, ráadásul a videóban több ismert közszereplő is megjelenik, így sok emberhez jut el az üzenet:

Most felhozhatjuk, hogy na de a tévében is ezt látják a gyermekek, ott is folyton bemutatásra kerül az erőszak, mégis teljesen más a két helyzet. A mai világban sokan nem gondolják, hogy a YouTube-ozás, online videónézés talán még több veszélyt rejt magában, mint a televízió.

A televízióban ugyanis a műsorok korhatári besorolás alapján kerülnek leadásra, melyek irányadók lehetnek, hogy milyen korú gyermekeknek ajánlott a tartalom megtekintése. A televízió-műsorok korhatár-besorolását a médiaszolgáltatók végzik a médiatörvény előírásai alapján. A besoroláshoz a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság ajánlását itt nézhetitek meg: http://nmhh.hu/dokumentum/1456/klasszifikacios_ajanlas_20110719.pdf (Forrás: NMHH, Kommunikációs Igazgatóság)

rtl4.jpgAzonban a netre feltöltött tartalmak a legtöbb esetben nem szakértők által készülnek, hanem átlagos felhasználók által és a besorolásuk, ellenőrzésük is nehéz (bár működnek algoritmusok, de ahogy a fenti Instagramos példa is mutatja, sajnos nem mindig veszik észre az erőszakot). Ugyanígy említhetnénk a játékokat, melyek ugyan ajánlást tartalmaznak (ha tartalmaznak), hogy hány éves korosztály számára ajánlott, azonban senki nem ellenőrzi, hogy ténylegesen ki használja azt.

A televíziót sem tarthatjuk persze szentnek, hiszen a napokban is pont botrány kerekedett a TV2 egyik műsora, az Exatlon körül. Ez egy sport reality, melyben elszabadultak az indulatok és az egyik csapat, a Kihívók csapata egymásnak esett. A leadott felvételekből úgy tűnik, hogy a még versenyben lévő játékosok összefogtak egy csapattársuk ellen, akit folyamatosan bántottak. Viselkedésük egyáltalán nem példamutató, sokkal inkább felzaklató volt a televíziónézők számára. Erről tanúskodik az is, hogy az Exatlon Hungary Facebook oldalán a hozzászólások majdhogynem egyöntetűen a kiközösített, verbálisan bántott lány mellett álltak ki és egyáltalán nem voltak kedvesek az ellene forduló játékosokkal. Több korábbi játékos is előállt és helytelennek tartotta a bántalmazó viselkedést.

Televízió, játékok, internet. Ez a folyamatos feszültség, amely már minden felületről érkezik a fiatalok felé, az erőszakosság, rosszindulat állandó szerepeltetése valószínűleg nincs jó hatással a fejlődő személyiségre. Sajnos teljesen nem védhetjük meg a gyermekeket, tiniket, de mindent meg kell tennünk, hogy a lehető legfelkészültebben, szoros felügyelet mellett vágjanak bele az online világgal való ismerkedésbe.

Következmények

Természetesen mondanunk sem kell, hogy a fizikai bántalmazás, ennek felvétele, interneten való közzététele és terjesztése következményeken von maga után. Az Instagram-profil sem tudhatja biztonságban magát, hiába írják, hogy ők csak közvetítenek, nem „az ő gondjuk a jogi sértés”. Erőszakos tartalmakat terjesztenek, olyan felvételeket, amelyhez nem járultak hozzá az azon szereplő személyek, hiszen valószínűsíthető, hogy a bántalmazott fél nem adott engedélyt, hogy megjelenjen a róla készült felvétel. Hiába a bántalmazó tulajdona a felvétel, nem jelentethetünk meg olyan videókat és fotókat, amihez az azon szereplő személyek nem járultak hozzá. A személyiségi jogokról bővebben itt találhatunk információkat.

Tömegfelvételek, közszereplések esetében és akkor, ha a felvételen szereplő személy tudatában van annak, hogy felvétel készülhet róla az adott helyen (például a fesztiválokon több helyen is jelzik a házirendben, hogy fényképes és videós tartalmak készülhetnek a résztvevőkről, melyek később felhasználásra kerülhetnek – ebbe pedig a belépéssel beleegyezünk) nem szükséges a felvételen szereplő személyek további hozzájárulása a felhasználáshoz, hiszen a helyszínen tartózkodásával már elfogadta azt. Azonban itt erről szó sincsen.

Az RTL által megkérdezett szakértő, Krasznay Csaba szerint a garázdaság, a könnyű testi sértés, az adatvédelmi problémák, a képmással való visszaélés is szóba kerülhet a felvételek kapcsán, s a videók mintegy bizonyítékául is szolgálnak a szándékos bántalmazáshoz és a szemtanúkhoz is.

Mit tehetünk internetes zaklatás és más erőszakos cselekmény esetén?

A fenti Instagramos esetben nem csupán az online eszközök bevonásával bántalmazzák gyermekünket, hanem fizikailag is, melyről felvételt készítettek és ezt közzétették az interneten. Ez is a zaklatás egy formája, hiszen az áldozat nem menekülhet azelől, amit vele tettek, a digitális világban elérhető marad a bántalmazásról készült videó.

Kérjük, amennyiben találkoztok ilyen profillal vagy tartalommal Ti is jelentsétek, hogy minél előbb levegyék azt a közösségi oldalról! Legyen az akár a Facebook, Instagram, Youtube, TikTok, vagy bármely más online felület, az ilyen nemkívánatos tartalmak jelentésével értesíthetitek a felület kezelőjét a problémáról. Jelenleg lassú az elbírásálási eljárás sajnos a koronavírus okozta helyzet miatt, hiszen a szokásosnál több álhírrel kapcsolatos bejelentésen kell átrágniuk magukat a felületeknek.

Az interneten hatalmas felelőssége van a szülőknek, pedagógusoknak, de akár az egyszerű felhasználóknak is, hogy gyermekeink milyen oldalakat követnek, milyen influencerekkel azonosulnak és milyen tartalmak tudnak fent maradni a felületeken. Minél többen jelzik a nem megfelelő tartalmakat, annál nagyobb az esély, hogy minél gyorsabban eltávolításra kerül az adott bejegyzés.

Természetesen tudjuk, hogy rendkívül nehéz ellenőrizni a lázadó tinik online tevékenységét, azonban fontos, hogy legalább gyakran beszélgessünk a fiatalokkal, hogy tudjuk, mi a helyzet, milyen felületen van fent a fiatal és milyen potenciális veszélyforrásokkal találkozhat ott. Egy őszinte, bizalmas kapcsolat kialakítása kiemelten fontos mindehhez, hogy elmerje mondani, ha valamilyen olyan hatás éri az interneten, ami felzaklatja.

A közösségi média nem ördögtől való, a fiatalokat eltiltani nem kell és nem is lehet, hiszen a tudtunk nélkül is létrehozhatnak profilokat, s tiltás esetén könnyen semmilyen rálátásunk sem lesz, hogy mivel foglalatoskodnak a digitális térben. Mind tudjuk, hogy nagyon kreatívak a tinédzserkorú gyermekek és napjainkban már a társadalmi, barátok általi nyomás is hatalmas, hogy jelen kell lenni a közösségi oldalakon. Így a tiltás helyett jobb megoldás a megfelelő, tudatos példát mutatni a fiatalok felé és gondoskodni az edukációról, hogy a tinik maguk is tisztában legyenek a rájuk leselkedő veszélyekre, felismerjék, mi az, ami helyes és mi az, ami elfogadhatatlan az online világban és ezt jelezni tudják nekünk vagy pedig a felelős közösségi oldalnak.

Ha megnéznéd az M2 Petőfi TV Én vagyok itt című műsorában lévő beszélgetésünket a témáról, itt megteheted:

További hasznos cikkeink a témában:

Fontos ismertetni a fiatalokkal, milyen lehetőségeik vannak más felhasználók letiltására, a kommentek szűrésére közösségi oldalaikon, így elkerülve a konfliktusokat és feszültséget. A Cyberbullying témakörében íródott cikkeink útmutatást nyújthatnak, hogyan tanácsos eljárnunk:

https://kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu/2020/01/11/s_v_mi_az_a_cyberbullying_es_mit_tehetunk_ha_gyermekunk_is_aldozataul_esik

Gyakorlati tippjeink netes zaklatás esetén:

https://kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu/2019/12/04/s_v_gyakorlati_tippek_hogy_vedd_meg_gyermeked_a_netes_zaklatastol

Arról, hogyan óvd meg gyermeked a közösségi média veszélyeiről, itt olvashatsz bővebben:

https://kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu/2020/01/25/s_v_a_kozossegi_media_elonyei_es_veszelyei_a_gyerekekre_es_a_tinedzserekre

Amennyiben a Te gyermeked a TikTok-on aktív, ezt a cikkünket is figyelmedbe ajánljuk:

https://kozossegi-media-mindenkinek.blog.hu/2019/07/30/biztonsagos_a_tiktok_gyerekeknek

 

 

 

 

Forrás:

https://rtl.hu/rtlklub/hirek/brutalis-bantalmazasokrol-keszult-videok-egy-instagram-oldalon

https://index.hu/belfold/2020/05/22/brutalis_videokon_verik_es_bantalmazzak_egymast_magyar_tinedzserek/

https://hvg.hu/tudomany/20200522_Bantalmazas_Instagram_video

http://www.jgypk.hu/tamop13e/tananyag_html/jogialapismeretek/18_szemlyisgi_jogok.html

http://nmhh.hu/cikk/190112/Mi_szamit_hozzajarulas_nelkul_hozzaferhetove_tett_tartalomnak

http://media-tudomany.hu/archivum/a-megfelemlites-bullying-szabalyozasa-magyarorszagon-es-kulfoldon/

http://mobilgamer.hu/cikk/ki-az-a-momo-es-miert-kell-felni-tole-mindent-a-momojelensegrol

https://24.hu/elet-stilus/2020/05/07/istenest-elso-resz-pofozkodas/

 

Szólj hozzá